Samma begränsning har införts i Serbien, Kroatien och Slovenien, som ligger efter varandra på vägen upp mot Österrike och Tyskland. Uppskattningsvis 6.500 migranter finns nu i det grekiska flyktinglägret Idomeni, dimensionerat för 1.500 personer, vid den grekisk-makedonska gränsen. Nyligen har Österrike infört ett dagligt inresetak på 3.200 migranter, och högst 80 som får söka asyl.
Greklands regering räknar med att 22.000 migranter är fast i landet på sin väg mot andra EU-länder, och att siffran kommer att stiga till 50.000-70.000 under nästa månad.
Merkel: Ingen plan B
Tysklands förbundskansler Angela Merkel sade i en intervju med tyska ARD att Europa inte kan ”tillåta att Grekland kastas in i kaos”.
I intervjun sade hon också att hon inte har någon ”plan B” för att bemästra flyktingsituationen. Hon kommer inte att ändra kurs. Dessutom avvisade hon ännu en gång förslaget att, som Österrike, sätta en övre gräns för antalet flyktingar som Tyskland är berett att ta emot.
Förbundskanslern befinner sig i ett pressat politiskt läge med bland annat vikande popularitetssiffror. Den 13 mars genomförs tre viktiga delstatsval: i Rheinland-Pfalz, Baden-Würtemberg och Sachsen-Anhalt.
Redan i slutet av denna vecka är det dessutom EU-toppmöte med stats- och regeringscheferna och Turkiet.