Wolfgang Albers, polischef i tyska Köln, avgår efter kritiken som varit omfattande sedan händelserna vid stadens tågstation på nyårsafton. Foto: TT

Polischef i Köln avgår efter sexövergreppen på nyårsafton

Uppdaterad
Publicerad

Polischefen i den tyska staden Köln har avgått efter de oroligheter som skakade staden under nyårsnatten, då ett stort antal kvinnor utsattes för övergrepp. Händelserna i staden har även lett till att debatten kring landets asylpolitik intensifierats och förbundskansler Angela Merkels flyktingpolitik ifrågasätts nu från flera håll.

Chefen för stadens polismyndighet Wolfgang Albers ska ha avgått till följd av händelserna under nyårshelgen i staden, enligt inrikesministern för delstaten Nordrhein-Westfalen.

Samtidigt meddelas att de två män som tidigare under dagen gripits av polis, misstänkta för att ha utsatt kvinnor för övergrepp under nyårsfirandet i Köln, nu har släppts, enligt den tyska dagstidningen Süddeutsche Zeitung. Enligt tidningen ska männen inte längre vara misstänkta för något brott.

Nyårsövergreppen i Köln

Livlig debatt

Händelserna under nyårsfirandet i Köln, då ett stort antal kvinnor utsattes för övergrepp, har även lett till en uppblossande politisk debatt kring landets hittills generösa asylpolitik.

Enligt uppgifter från det tyska inrikesministeriet till tv-kanalen ZDF ska 18 av de 31 personer som misstänks för händelserna framför tågstationen i Köln vara asylsökande och landets båda stora regeringspartier socialdemokraterna och kristdemokraterna har båda föreslagit åtgärder för att asylsökande som fälls för brott ska kunna utvisas från Tyskland.

Förbundskansler Angela Merkel, som tidigare gjort sig känd för sin generösa flyktingpolitik, kritiseras nu även internt i inför ett partimöte med CDU, enligt nyhetsbyrån Reuters.

”Måste bekämpas”

Enligt Merkels socialdemokratiske koalitionspartner Sigmar Gabriel ska asylsökande som döms till fängelse eller skyddstillsyn kunna fråntas rätten till asyl, uppger Reuters.

– Varför ska tyska skattebetalare betala för fängslandet av utländska brottslingar? Hotet om att tillbringa tid bakom galler i hemlandet är mycket mer avskräckande än fängelsestraff i Tyskland.

Angela Merkel har också själv uttalat sig om händelserna i Köln och sa i ett uttalande under gårdagen att: ”i de fall det finns kvinnofientliga grupper i Tyskland så måste dessa bekämpas”.

Polis kritiseras

Polismyndigheten i Köln har utsatts för hård kritik efter att man enligt uppgifter till den tyska dagstidningen Frankfurter Allgemeine, erbjudits förstärkning från den regionala polismyndigheten inför nyårshelgen, men tackat nej.

Antalet polisanmälningar uppgår nu till 170 efter händelserna i Köln, varav tre fjärdedelar gäller sexuella övergrepp.

Oro inför karneval

Tysk polis har tidigare beskrivit händelserna under nyårshelgen som särskilt oroande inför den årliga karneval som hålls i Köln i början av februari, då hundratusentals människor väntas ta till stadens gator för att delta i festligheterna.

En del politiker förespråkar nu fler övervakningskameror och en mer omfattande polisnärvaro under karnevalen, skriver Reuters.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyårsövergreppen i Köln

Mer i ämnet