Twitter och censuren: ”Vi censurerar inte webben”

Uppdaterad
Publicerad

Twitters vd Dick Costolo svarar nu på kritiken angående företagets nya censurlösning

-Vi har inte ändrat vår attityd eller policy när det kommer till innehåll på Twitter, sade Costolo på en mediekonferens i Kalifornien på måndagskvällen.

I förra veckan blev det klart att företaget skulle möjliggöra censur av tweets och blockering av användare på ett mindre trubbigt sätt än tidigare.

”Nu när vi fortsätter att växa internationellt så kommer vi att börja finnas även i länder som har lite andra idéer om ramarna för yttrandefrihet”, skrev Twitter på sin officiella företagsblogg.

Kort och gott betyder den nya censurlösningen att tweets förbjudna i ett visst land kan censureras där, men vara synliga och nåbara på resten av jordklotet. Det innebär till exempel att Twitter får de lättare att inte bli helt utblockerat av diktaturstater.

Tillkännagivandet väckte en hel del protester bland användarna.

Costolo menar dock att de nya riktlinjerna tvärtemot ökar yttrandefriheten eftersom det nu handlar om en blockering i det specifika landet och att resten av världen fortfarande kan ta del av innehållet.

-Det här ger oss större möjligheter än tidigare. Om innehåll bryter mot ett specifikt lands lagar kan vi ändå låta innehållet vara kvar för så många människor som möjligt runt om på jorden, samtidigt som vi följer landets lokala lagar.

-Vi vill driva Twitter på ett så transparent sätt som möjligt och det här är det bästa sättet för att göra just det.

Johan Wicklén

johan.wicklen@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.