Den allt allvarligare flyktingkatastrofen i Europa var huvudtemat när Tysklands förbundskansler Angela Merkel tidigt på måndagseftermiddagen mötte pressen vid sitt traditionella sensommartal. Ett tal och en frågestund som normalt kretsar kring inrikespolitiska frågor men som i dag helt dominerades av den allt allvarligare flyktingkrisen.
”Delta inte i protesterna”
I sitt tal uppmanade Merkel sina landsmän att inte delta i protesterna mot Tysklands ännu så länge generösa flyktingmottagande. Hon hävdade också att det är betydligt fler tyskar som ägnar sig åt att hjälpa flyktingar än som protesterar mot dem.
– Islam är en naturlig del av Tyskland. Jag är bekymrad över de hatiska attityderna som verkar bli allt mer accepterade i Tyskland, sade Angela Merkel i sitt tal, där hon poängterade att det råder nolltolerans mot dem som inte respekterar grundlagsprincipen om alla människors lika värde.
Kanslern påpekade också att Schengensamarbetet hotas utan en rättvisare fördelning av asylsökande mellan medlemmarna.
– Lyckas vi inte fördela flyktingarna rättvist så kommer självklart frågan om Schengen att hamna på agendan för många, säger hon, enligt Reuters.
Utdragen flyktingkris
Enligt Reuters varnade Merkel för att flyktingkrisen kommer att pågå under lång tid och att Tysklands befolkning måsta vara uthållig och visa flexibilitet. Merkel efterlyste också en snabbare asylprocess.
– Särskilt viktigt är det att snabba upp asylprövningarna från Balkan, sade Angela Merkel.
Fler möten
Senare samtalade Angela Merkel med sin spanske kollega Mariano Rajoy, som är på besök i Tyskland. Även vid detta möte stod den förvärrade flyktingkrisen i fokus. Dessutom har Slovakiens premiärminister Robert Fico, enligt Reuters, annonserat att ett möte om krisen mellan de centraleuropeiska länderna kan hållas redan till helgen. Tidigare har också sagts att ett ministermöte i Europa ska hållas inom två veckor.
Krisåtgärder
Efter den senaste tidens stora antal omkomna migranter på medelhavet och i Europa kommer nya åtgärder från EU för att kortsiktigt försöka lösa problemet. Bland annat ger EU Frankrike fem miljoner euro, motsvarande nära 50 miljoner kronor, för att hantera landets flyktingkris, rapporterar AFP. Tyskland är ett av de länder som tar emot flest flyktingar, vilket också påverkar länderna omkring, inte minst Ungern, dit många söker sig.
Fakta: 300 000 har korsat Medelhavet
Flyktingkatastrofen i Europa är det värsta sedan andra världskriget. Förra helgen tog mer än 10 000 människor sig över Makedoniens gräns från Grekland. Myndigheterna försökte stoppa dem, men utan framgång. FN:s flyktingorgan UNHCR anser att omfattningen av krisen kommer att öka under hösten. Totalt har mer än 300.000 migranter korsat Medelhavet i år, enligt FN.
Tyskland väntas i år ta emot minst 800.000 asylsökande och har nyligen beslutat att inte längre skicka tillbaka syrier till det EU-land de först anländer till.
Källa: TT