• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Ungern börjar bygga ett stängsel mot Serbien för att stoppa migranter, trots kritik. Foto: TT

Ungern har börjat bygga stängsel mot migranter

Uppdaterad
Publicerad

De första spadtagen har tagits i Ungern för att uppföra ett 18 mil långt stängsel mot den serbiska gränsen. Den kontroversiella muren är tänkt att stoppa migranter.

Stängslet har kritiserats hårt av flera världsledare och människorättsorganisationer. Bland andra har den tyska förbundskanslern Angela Merkel sagt att muren inte ”är rimlig”.

Även Serbien fördömer stängslet. Landets utrikesminister, Ivica Dačić, har frågat EU om det tolererar bygget i EU-landet Ungern.

– Jag trodde Berlinmuren hade fallit, men nu byggs nya murar, sade han vid en pressträff nyligen.

Kommer skärpa asyllagarna

Tidigare har Ungerns parlament har sagt ja till att skärpa asyllagarna. Lagstiftningen förkortar bland annat tidsperioden under vilken det är möjligt att söka asyl, vilket gör det lättare att avvisa flyktingar från Syrien, Afghanistan eller Irak, som passerat genom andra ”säkra” länder.

Över 70.000 nya migranter har registrerats i Ungern hittills i år, nästan alla kom via Serbien. Många söker asyl i Ungern, men reser sedan vidare mot andra europeiska länder.

Human Rights Watch anser att de mänskliga rättigheterna har urholkats i Ungern de senaste åren. Medier och icke-statliga organisationer pressas allt hårdare och etniska och religiösa minoriteter diskrimineras. Migranter och asylsökande behandlas ofta illa, enligt HRW.

Fakta: Ungern

Omvandlingen av Ungern efter högerpartiet Fidesz stora valseger 2010 har inneburit den mest radikala samhällsförändringen i Europa sedan kommunistregimernas fall 1989.

Premiärminister Viktor Orbán fastslog vid tillträdet att han tänkte ”störta den gamla nationella ordningen och skapa en ny”.

Ungern har fått kritik av bland annat EU-kommissionen och Europarådet för flera av lagändringarna som rör domstolsväsendets och centralbankens oberoende, samt etniska minoriteters rättigheter.

I senaste valet fick Fidesz, i allians med Kristdemokraterna, 44,5 procent av rösterna. Nationalistextremistiska Jobbik fick 20,5 procent.

Källor: UD och Landguiden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.