Foto: TT

Tyskland och Österrike: Flyktingarna får komma in

Uppdaterad
Publicerad

Tusentals flyktingar strömmar över gränsen till Österrike, sedan Ungern gett upp försöken att hejda människor som vill söka en ny framtid i Europa. På den österrikiska sidan väntade människor med välkomstplakat, mat, kläder och förnödenheter.

Mellan 2.500 och 4.000 flyktingar har de senaste timmarna tagit sig över gränsen från Ungern till Österrike, uppgav österrikisk polis på lördagsmorgonen. Myndigheterna i Österrike förbereder för att snabbt föra flyktingarna vidare med tåg till Wien och Tyskland, rapporterar nyhetsbyrån APA.

– Vi väntar på 17 eller 18 tvåvåningsbussar, sade Peter Doskozil, polischef i Burgenland, till APA.

#flykt

Väntade med välkomstplakat

De första bussarna till gränsen kom vid 03-tiden natten mot lördag, nära byn Nickelsdorf. Flyktingarna klev ut ur de ungerska bussarna, och gick till fots över gränsen. På den österrikiska sidan väntade människor med välkomstplakat, mat, kläder och förnödenheter.

– Vi ska ha sängar, skydd, mat och varm dryck redo för dem och det kommer att finnas sjukvård vid behov, säger Thomas Horvath, talesman för Röda korset i Burgenland i Österrike, till Reuters.

Flyktingar som kommer via Ungern kommer att tillåtas resa in i Österrike och Tyskland, skrev den österrikiske kanslern Werner Faymann på Facebook vid midnatt. Han uppgav att de två länderna enats om att ta emot flyktingarna på grund av krissituationen vid den ungerska gränsen.

I natt ställde Ungern ett hundratal bussar till förfogande. De hämtade flyktingarna som vandrade längs motorvägen M1.

Röda korset i Österrike meddelar att de väntar att mellan 800 och 1.500 flyktingar från Ungern kommer till mottagningscenter vid gränsen.

Polisen i Österrike förväntar sig mellan 800 och 3.000 personer under det kommande dygnet.

Många lämnade tågstationen

Efter att ha suttit fast på tågstationer runt om i Ungern växte desperationen hos människorna som redan tvingats genomlida krigets fasor. I tusental vandrade de under kvällen längs med motorvägar mot Tyskland och Österrike.

– Vi kan lika gärna gå. Om vi går känns det åtminstone som att vi gör någonting, sa en av flyktingarna till SVT:s utrikesreporter Niklas Svensson, som följde människorna som givit sig av till fots från Budapest.

– Ungefär 1.000 personer går längs med motorvägen. En lång kolonn med målsättning att nå Wien, 20-25 mil bort, berättade Niklas Svensson under kvällen.

Erbjuds busstransport mot Österrike

– Vi måste gå till fots på grund av den ungerska regeringen. De låter oss inte resa med buss eller tåg, säger syriske Majid Hassan till TT.

Tillsammans med sin familj, alla från syriska Idlib, vandrade 23-årige Hassan längs motorvägen M1 väster om Budapest.

Familjen har siktet inställt på Tyskland. Efter fem dagar i kaoset på stationen i Budapest fick de nog.

Längs med vägen hade ungrare som ville hjälpa flyktingarna samlats för att dela ut mat och vatten.

– Hungriga barn och unga vandrar på den här vägen. De har ingenting och vandrar mot ingenstans. Jag önskar att vår regering hjälpte till, men de gör de inte. Så jag ser det som en skyldighet att göra det, sa ungerska Marta Magyar.

Nu under natten ska alltså de människor som vandrat från Budapest och de som är kvar på stationen erbjudas busstransport till den österrikiska gränsen.

Tumult på flera håll

Men det var inte bara från tågstationen i Budapest som människor bröt upp under fredagen.

En pakistansk man omkom när omkring 350 migranter försökte ta sig från järnvägstationen i Bicske, strax nordväst om Budapest. Enligt ungersk tv ska mannen ha snavat och slagit huvudet mot spåren.

Det var under torsdagen som ett tåg på väg mot Wien stoppades i Bicske. Tumult och kaotiska scener uppstod när poliser försökte släpa iväg flyktingar från stationen till ett närliggande läger. Området spärrades av och journalister släpptes inte in.

Nu under kvällen övertalades omkring 150 av flyktingarna att låta sig bussas från stationen till lägret, enligt SVT:s Hanna Nyberg som är på plats i Bicske.

– Kravallpolis har bildat en gång och slagit en järnring runt bussen för att ingen ska fly, berättar hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet