– Ibland är det svårt att sitta still i bänken, men varje dag blir det lite enklare. Jag vill studera för att nå goda resultat i alla ämnen. Och jag ber för att kriget inte ska komma tillbaka, berättade den unga flickan Ula Alhajali när SVT besökte hennes skola i ett sönderbombat kvarter i Aleppo.
Hon är ett av alla barn i Syrien som nu kämpar med att hantera vardagen med kriget runtomkring sig.
Förra året dödades minst 652 barn i Syrien, det är en ökning med 20 procent jämfört med 2015, och Unicef konstaterar nu att 2016 var det värsta året hittills för Syriens unga generation. Minst 647 barn har skadats, vilket är en ökning med 25 procent jämfört med 2015, enligt FN-organet.
Miljontals barn på flykt
Skolor, lekplatser, sjukhus, parker och människors hem har attackerats och båda sidorna har gjort sig skyldiga till krigsbrott, rapporterar FN-organet. Minst 255 barn dödades nära skolor. Omkring 1,7 miljoner barn går just nu inte i skolan, eftersom nästan en tredjedel av Syriens skolor inte går att använda.
Dessutom befinner sig 2,3 miljoner syriska barn, motsvarande lika många människor som bor i Paris innerstadsområde, på flykt i olika länder i Mellanöstern.
”Ärrade för livet”
”Miljoner barn i Syrien attackeras dagligen. Varje barn blir ärrat för livet, vilket får katastrofala följder för deras hälsa och framtid” säger Unicefs mellanösternchef Geert Cappelaere i ett uttalande.
Samhällets skyddsnät urholkas mer och mer och barn tvingas in i barnarbete, tvångsäktenskap och strider.
Fler och fler barn rekryteras av olika former av väpnade grupper i kriget, rapporterar Unicef vidare. Minst 851 barn rekryterades, vilket är en fördubbling jämfört med 2015.
Används som soldater
Barnen används som soldater och, i extrema fall, som bödlar, självmordsbombare och fängelsevakter, enligt FN-organet.
I områden där striderna har lugnat ned sig och civilbefolkningen återvänder skapas livsfarliga situationer för små barn, som leker på platser där det finns landminor och oexploderad ammuniton.
”Lidandet har inga gränser” säger Unicefs Geert Cappaelaere.