Syriska utrikesministern säger att de aldrig använt kemvapen. Foto: TT

Syriska regimen förnekar kemattack

Uppdaterad
Publicerad

Under en pressträff på torsdagen förnekade Syriens utrikesminister Walid Moallem att regimen ska ha använt sig av kemiska vapen och pekade istället ut jihadister som ansvariga för giftgasattacken i Khan Sheikhoun.

Under pressträffen sade utrikesministern Walid Moallem att den syriska regimen aldrig har och aldrig kommer att använda kemiska vapen mot vare sig civila eller terrorister.

Han fick även frågan om Syrien kommer att godkänna en internationell utredning av attacken, men lämnade inget rakt svar på den frågan.

Syrienkriget

– När vi är säkra på att vi har övertygande svar på dessa frågor kommer vi att ge ett svar, sa han.

LÄS MER: Många civila dödsoffer i giftgasattack i Syrien

På pressträffen sade utrikesministern att armén bombat en depå med kemiska vapen som tillhörande terrorgruppen Nusrafronten, när den misstänkta gasattacken inträffade.

Motstridiga uppgifter om ny attack

Samtidigt kom vid lunchtid på torsdagen motstridiga uppgifter om att ännu en attack med kemiska vapen skulle ha utförts i Syrien, uppgifterna kom från den israeliska tidningen Haaretz.

Enligt Haaretz så ska det ha släppts tunnor fyllda med klorgas över den nordliga Hama-provinsen. Men det visade sig senare att uppgifterna inte stämde, enligt personer på plats i byn var det en attack med konventionella vapen.

Den påstådda kemattacken skulle ha skett två dagar efter den dödliga giftgasattacken mot Idlib, där minst 70 människor dödades.

Bekräftar kemiska vapen

På torsdagen bekräftade turkiska myndigheter misstankarna att kemiska vapen använts. Tre offer, som fördes skadade till Adana iTurkiet och senare avled, har nu undersökts:

– Obduktionsresultaten visar att kemiska vapen har kommit till användning. Denna vetenskapliga utredning bekräftar också att Assad använt kemiska vapen, säger Turkiets justitieminister Bekir Bozdag till statliga Anatolia utan att precisera påståendet ytterligare.

Representanter för Turkiets hälsoministerium säger att resultaten pekar på att offren möjligen blivit utsatta för stridsmedlet sarin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Syrienkriget

Mer i ämnet