Trumps kampanjchef Paul Manafort. Foto: TT

Uppgifter: Trumps kampanjchef fick miljoner av Ukrainas proryska regering

Uppdaterad
Publicerad

Donald Trumps kampanjchef misstänks ha tagit emot över 100 miljoner kronor från Ukrainas förra proryska regering. Det väcker nya frågetecken om den republikanske presidentkandidatens koppling till Ryssland. Nu kräver Clintons läger att han lägger alla korten på bordet.

Kampanjledaren Paul Manafort arbetade tidigare som konsult för Ukrainas proryska styrande parti, Regionernas parti, och ska ha hjälpt den nu avsatte Viktor Janukovytj att vinna flera presidentval.

Nu granskar Ukrainas nyinrättade antikorruptionsbyrå ett korrupt nätverk som ska ha plundrat ukrainska tillgångar och påverkat valresultatet under Viktor Janukovytjs styre. I samband med utredningen har Manaforts namn hittats på 22 ställen i hemliga dokument över svarta utbetalningar, skriver New York Times.

USA-val 2016

12,7 miljoner dollar

Enligt handskrivna dokument ska Manafort ska ha fått omkring 12,7 miljoner dollar (cirka 107 miljoner kronor) i kontanta utbetalningar från Janukovytjadministrationen mellan 2007 och 2012. Det är oklart vad syftet med utbetalningarna var. Utredarna undersöker fortfarande om Manafort verkligen har tagit emot pengarna.

”Vi betonar att förekomsten av P. Manaforts namn i listan inte betyder att han faktiskt fick pengarna, eftersom underskrifterna som förekommer i kolumnen av mottagare kan tillhöra andra personer”, uppger antikorruptionsbyrån i ett uttalande.

Dokumenten blev kända i år när en parlamentsledamot, som hävdar att han fått dem av en källa, offentliggjorde delar av dem. I en intervju sade parlamentsledamoten att en annan källa hade gett samtliga dokument till en före detta chef vid den ukrainska underrättelsetjänsten SBU, som i sin tur vidarebefordrade dem till antikorruptionsbyrån.

Sålde kabel-tv-tillgångar

Utredarna granskar även ett antal utländska skalbolag, som ska ha hjälpt Janukovytjs inre krets att finansiera sin extravaganta livsstil. Bland annat ståtade presdentpalatset med en privat djurpark, golfbana och tennisplan.

Bland transaktionerna som granskas finns en försäljning av ukrainska kabel-tv-tillgångar för 18 miljoner dollar (cirka 151 miljoner kronor), som Manafort tillsammans med den ryske oligarken Oleg Deripaska – som står nära Rysslands president Putin – ska ha hjälpt till att få till stånd.

Måste ha känt till

Viktor Janukovytj flydde till Ryssland för två år sedan efter att ha avsatts av det ukrainska parlamentet. Han är efterlyst för en rad brott av Interpol, bland annat förskingring.

Enligt åklagare måste Paul Manafort ha varit medveten om att det pågick korruption under Janukovytjadministrationen.

– Han förstod vad som hände i Ukraina. Det torde ha stått klart för varje person med förnuft att Janukovytjklanen, när den kom till makten, var inblandad i korruption, säger Vitalij Kasko, som tidigare arbetade vid den allmänna åklagarkammaren i Kiev, och fortsätter:

– Det är omöjligt att tänka sig att en person kan ta en titt på det här och tänka ”allt är i sin ordning”.

Förnekar korruption

New York Times har kontaktat Paul Manafort för en kommentar, men inte fått något svar.

Hans advokat Richard A. Hibey säger emellertid att hans klient inte har tagit emot några kontanta betalningar, av den typ som beskrivs av antikorruptionsbyrån. Han avfärdar även uppgifterna om att Manafort ska ha tolererat korruption eller varit involverad med personer som ägnade sig åt olagliga aktiviteter.

– Det här är misstankar som sannolikt är kraftigt politiskt färgade. Det är svårt att ta hänsyn till några anklagelser av den typ som förs fram här för att smutskasta någon när det inte finns några bevis och vi förnekar att det någonsin kan finnas några sådana bevis, säger han till tidningen.

Väcker frågetecken

Avslöjandet väcker nya frågetecken om Trumps koppling till Ryssland.

Tidigare har det förekommit uppgifter om att den republikanske presidentkandidaten har starka ekonomiska band till ryska oligarker som står president Putin nära.

Donald Trump har även uttryckt beundran för Putin och kallat honom för en stark ledare.

Nu kräver Demokraternas presidentkandidat Hillary Clintons kampanjledare att Trump lägger alla korten på bordet om sina eventuella kontakter med Ryssland.

– Donald Trump är skyldig att avslöja kampanjledaren Paul Manaforts och alla andra kampanjanställdas och rådgivares band till Ryssland eller enheter som är för Kreml, bland annat om någon av Trumps anställda eller rådgivare för närvarande representerar eller avlönas av dem, säger Robby Mook enligt BBC.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2016

Mer i ämnet