Inga surfplattor, inga bärbara datorer, inga kameror. Den amerikanska transportsäkerhetsmyndigheten (TSA) har skickat ut nya regler till berörda flygbolag om vilken elektronik passagerarna får ta med sig ombord.
All elektronik större än en mobiltelefon, som antas kunna gömma bomber, måste därför checkas in på resor från de utvalda länderna.
Elektronikstoppet gäller direktflyg mellan USA och Egypten, Jordanien, Kuwait, Marocko, Qatar, Saudiarabien, Turkiet och Förenade Arabemiraten. Runt 50 flighter per dag kommer att påverkas, rapporterar AP.
Vill öka säkerheten
Förbudet införs för att öka säkerheten på flygplan mot USA. Detta efter att nya uppgifter om säkerhetshot har utvärderats. rapporterar AP som pratat med källor inom Vita huset. Det är dock oklart om några direkta hot från någon speciell terrorgrupp riktats mot USA eller flygtrafiken.
Storbritannien följer USA
Och Storbritannien följer efter USA. Enligt AP förbjuds nu elektronik i kabinen för alla flygningar till Storbritannen från sex länder. De nya reglerna gäller alla direktflygningar från Turkiet, Libanon, Jordanien, Egypten, Tunisien och Saudiarabien.
Enligt uppgfter till flera brittiska medier gäller det utrustning som datorer, kameror och annat bärbart medan mobiltelefoner ska vara tillåtna även i fortsättningen. Fler detaljer utlovas senare.
Enligt Reuters kommer passagerare inte att få ta med sig telefoner, datorer eller surfplattor som är längre än 16 centimeter, bredare än 9,3 centimeter och tjockare än 1,5 centimeter in i kabinen.
Dolda sprängämnen
Enligt säkerhetskällor syftar inte åtgärderna mot något specifikt terrorhot utan är ett svar på att den generella hotbilden mot passagerartrafiken i luften skärpts och att elektronisk utrustning tidigare använts för att gömma sprängämnen.
– Man har ganska länge misstänkt att elektronisk utrustning som tas in i ett flygplan kan innehålla sprängmedel, säger flygsäkerhetsexperten Hans Kjäll och fortsätter:
– Nu finns det amerikanska källor som pekar på att det pågår en tillverkning av den här typen av bomber som är svåra att upptäcka i ”securityn”, som alltså kan tas in i kabinen.
I februari 2016 tvingades ett somaliskt passagerarplan nödlanda efter att ett hål sprängts upp i skrovet. Det visade sig vara en bomb dold i en laptop som låg bakom explosionen. Terroristen som utlöste laddningen sögs ut genom hålet och omkom medan övriga ombord klarade sig oskadda.
Turkiska protester
Turkiet, som motsätter sig USA:s planerade regelverk, kommer att be Washington att tänka om.
– Vi understryker framför allt att detta inte kommer att gynna passagerarna, och en återgång eller mildring (av reglerna) bör ske, säger Turkiets transportminister Ahmet Arslan, enligt nyhetsbyrån AFP.
Drabbar även svenskar
Fler åtgärder kan vara att vänta, tror flygsäkerhetsexperten Hans Kjäll.
– TSA anser att ungefär 150 internationella flygplatser som i dag trafikeras av amerikanska flygbolag inte når upp till de krav man ställer vad gäller ”securityn”. Det finns mycket att göra på flygplatssidan, och det gäller både utrustning och personal.
– Konsekvensen kommer naturligtvis på sikt att bli att man höjer ”security”-nivån, framför allt på de flygplatserna man i dag vet inte lever upp till kraven.
Även svenska resenärer kommer att omfattas av de nya reglerna, förutsatt att de reser från de aktuella länderna, enligt Hans Kjäll.
Fakta: Oklart vilka bolag som berörs
- Exakt vilka länder och flygbolag som omfattas av de nya reglerna är inte klarlagt. Enligt olika uppgifter rör det sig om mellan åtta och tretton länder.
- Enligt AFP gäller reglerna för nio flygbolag.
- Enligt flygbolaget Emirates träder reglerna i kraft den 25 mars och gäller till och med den 14 oktober.
- Reuters listar åtta länder – alla med en stor muslimsk befolkning – och tio flygplatser (inom parentes) som omfattas av reglerna: Jordanien (Amman), Egypten (Kairo), Turkiet (Istanbul), Saudiarabien (Riyadh och Jeddah), Förenade arabemiraten (Dubai och Abu Dhabi), Kuwait (Kuwait), Marocko (Casablanca) och Qatar (Doha).
Källor: CNN, The Guardian, Reuters, AFP