Tusentals islänningar protesterar mot regeringen.

Upprörda islänningar: ”Det här räcker inte”

Uppdaterad
Publicerad

Statsministerns avgång, regeringsombildning och ett nyval i höst. Det räcker inte för islänningarna som är ursinniga och trötta på vad de ser som korrupta politiker som går hand i hand med de banker som höll på att sätta hela landet i konkurs för sju år sedan. Under torsdagskvällen demonstrerade tusentals islänningar återigen mot regeringen.

– Vad ska folk tänka om oss? Det är den fras vi hör ofta här på Rejkjaviks gator. Folket på Island är uppriktigt arga, frustrerade och stridslystna. Fyra dagar efter avslöjandet i Uppdrag granskning och på isländsk TV, RUV, är folk fortfarande stridslystna.

Den regeringsombildning som gjordes i går kväll, statsminister Sigurd David Gunlaugssons avgång och ett nyval i höst räcker inte menar många. I alla fall inte för Atli Sigthorsson som varit på plats och demonstrerat mot regeringen..

Panama-dokumenten

– Jag vill att vi har ett nyval så snart som möjligt. De här människorna har styrt Island, vår lilla demokrati, i över åttio år och se hur det har gått!

Piratpartiet ses som nytt och oprövat

Han liksom många andra vill att det relativt nya och oprövade Piratpartiet ska ta över. De ses som något nytt och inte besmittade med de skandaler som de sittande politikerna varit inblandade i.

Vid den senaste mätningen fick Piratpartiet 42 procent. De anses dock som rätt oprövade då de inte har någon politisk erfarenhet och har inte suttit i någon regering tidigare. Men det är också det som lockar folk att rösta på dem. Nytt blod i politiken är något man hör många säga på Rejkjaviks gator.

Det har sedan bankkrisen genomförts en mängd impopulära nedskärningar i offentlig sektor. En sådan som upprört många är att standarden på ålderdomshem sänkts och att de gamla får äta rester istället för lagad mat till helgen.

På dubbla stolar

Höger-centerregeringen anklagas för att sitta på dubbla stolar när ekonomin ska städas upp. Finansministern, som är inblandad i Panamaskandalen, ska till exempel ha sålt ut statliga bolag till släktingar. Närmast väntar en återprivatisering av en del av de banker som staten gick in i efter kraschen 2008-2009 och inställningen hos många islänningar är att bankerna och politikerna går hand i hand.

Atli Sigthorsson, berättar att det ordnas bussresor till demonstrationerna från Akureyri som ligger fyra och en halv timma från Rejkjavik.

– Det är inte över, de här människorna måste bort, säger han.

FAKTA: PANAMA-DOKUMENTEN

Sammanlagt 11,5 miljoner läckta interna dokument från den Panamabaserade advokatbyrån Mossack Fonseca har granskats av medier över hela världen.

Läckan kom först tyska Süddeutsche Zeitung till del, som sedan delade dokumenten med ICIJ, en internationell organisation för grävande journalister. Därifrån har sedan över än 100 mediaorganisationer världen över arbetat med materialet i över ett års tid.

För Sveriges del har SVT och Uppdrag granskning tagit del av läckan.

De läckta dokumenten avslöjar hur Mossack Fonsecas de facto affärsverksamhet är att skapa brevlådeföretag i skatteparadis, som används för att dölja stora summor pengar. Kontakten mellan kunder och Mossack Fonseca sköts av banker, ofta stora och internationella sådana.

Bland de som använt sig av Mossack Fonsecas tjänster finns flera nuvarande och före detta toppolitiker, sportprofiler, filmstjärnor, och ökända kriminella.

Byråns verksamhet kan kopplas till flera illegala verksamheter såsom pengatvätt, mutor och skatteflykt.

I ett uttalande skriver Mossack Fonseca att man följer lagen, och aldrig har blivit dömda för brott. Firman anser sig inte ha något ansvar för vad deras klienter använder brevlådeföretagen till.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Panama-dokumenten

Mer i ämnet