Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Studentprotester mot Israels krig i Gaza har spridit sig till en rad universitet i USA. Se vilka i videon ovan. Foto: Reuters

USA-kännaren om studentprotesterna: Biden tagen på sängen

Uppdaterad
Publicerad

Det kokar av ilska på universiteten i USA.

Så länge protesterna håller i sig öppnar det för expresident Donald Trump att spela på situationen, enligt USA-kännaren Andreas Utterström.

– Biden verkar lite tagen på sängen, säger han.

De pro-palestinska protesterna på universiteten i USA är inne på sin andra vecka med krav på att lärosätena klipper banden med Israel.

Hittills har uppemot 1 000 personer gripits när polis gått in för att lösa upp de läger som satts upp på universitetens campus. Samtidigt har även proisraeliska demonstranter sökt sig till områdena där man vänder sig mot de antisemitiska inslag som förekommit på flera håll.

Studentprotester mot Gazakriget

Än syns inga tecken på att protesterna ser ut att klinga av. För president Joe Biden har det blivit en balansgång att stå på Israels sida och samtidigt mana landets regering till besinning, säger Andreas Utterström.

– Det blir ett oklart budskap, som är lätt att attackera, säger han och fortsätter.

– Det har vuxit fram en ny generation som är betydligt mer pro-palestinsk än vad det har sett ut i USA i övrigt, och Biden verkar lite tagen på sängen över det.

Upptagen med rättsprocesser

USA:s expresident Donald Trump var snabb med att lägga skulden för protesterna på Biden i det han beskriver som en ”röra”.

– Det som händer är en skam för vårt land, sade Trump förra veckan när han mötte reportrar utanför rättssalen.

Enligt Andreas Utterström blir situationen på universiteten ytterligare ett exempel för Trump att använda som bevis på att landet befinner sig i det han beskriver som kaos.

– Det hakar i det han länge har pratat om, där det behövs en stark ledare som han för att städa upp, säger Andreas Utterström.

Samtidigt är Trump själv upptagen med att hantera den rättsprocessen som pågår mot honom om bokföringsbrott i samband med utbetalningar till bland annat en porrskådespelare, även om en del av fokus nu hamnar på studentprotesterna.

– Båda de här herrarna tycks vara experter på att falla på eget grepp. Ibland känns det som de vill är bara att den andre ska göra bort sig, säger Andreas Utterström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Studentprotester mot Gazakriget

Mer i ämnet