Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s Samir Abu Eid: ”Frågan är om om hjälpen kommer in tillräckligt snabbt”. Foto: Fatima Shbair / AP / TT

USA: Tillfällig hamn ska föra in humanitärt stöd till Gaza

Publicerad

Nödhjälpen når inte fram till den hungrande befolkningen i Gaza. Nu vill EU-kommissionen att leveranserna ska gå via havet. Och USA:s president har beordrat att en tillfällig hamn ska upprättas.

– Att bygga en tillfällig hamn kommer ta flera veckor, hjälpen kommer dröja, säger SVT:s korrespondent Samir Abu Eid.

En havskorridor väntas redan på söndag öppna för nödhjälp till Gaza. Beskedet kommer från EU-kommissionen efter att Joe Biden beordrat USA:s militär att upprätta en tillfällig hamn vid Gazas kust.

Den tillfälliga hamnen ska byggas i samarbete med flera andra länder i regionen, något som kan ta mellan 30 och 60 dagar. Biståndsleveranserna är tänkta att skeppas i en havskorridor från Cypern.

Krig mellan Israel och Hamas

– En tillfällig pir skulle möjliggöra en massiv ökning av mängden humanitärt bistånd som kommer in i Gaza, sa Joe Biden i sitt tal till nationen under natten till fredagen.

Beslutet om att USA ska bygga en tillfällig hamn vid Gazas kust kom efter interna påtryckningar och ilska inom partiet över Bidens stöd för Israel i dess offensiv i Gaza sedan den 7 oktober, enligt nyhetsbyrån Reuters.

– Det handlar till viss del om inrikespolitik i USA, det finns miljoner människor i USA som har sina rötter i Mellanöstern, så det kan vara dem han tänker på nu inför presidentvalet, säger SVT:s korrespondent.

Fartyg med nödhjälp på väg

Gaza har varit under en israelisk marin blockad sedan 2007, då den palestinska islamistiska rörelsen Hamas tog kontrollen.

Redan under fredagen är ett fartyg från en organisation är på väg till Gaza i ett pilotprojekt, meddelar EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen i samband med beskedet om havskorridoren.

Biden: Israel ska ”göra sin del”

USA:s president uppmanade samtidigt Israel att ”göra sin del” och tillåta mer hjälp att komma in.

– Humanitärt bistånd kan inte vara ett sekundärt övervägande eller ett förhandlingsobjekt. Att skydda och rädda oskyldiga liv måste vara prioritet, sa Biden.

Han säger också att inga amerikaner kommer befinna sig på land i Gaza.

”Inga amerikanska skor kommer finnas på marken”, sa han.

En israelisk tjänsteman sa att Israel ”till fullo stödjer utplaceringen av en tillfällig brygga” på Gazas kust.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet