Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se bilder från Rafah och hör USA:s försvarsminister Lloyd Austin uttala sig om det stoppade vapenpaketet till Israel för första gången. Foto: IDF

USA:s försvarsminister: Har pausat tunga vapen till Israel

Uppdaterad
Publicerad

USA pausar en omfattande vapenleverans till Israel. Anledningen är att man motsätter sig en israelisk markoperation i staden Rafah – där en miljon Gazabor sökt skydd, säger USA:s försvarsminister Lloyd Austin.

President Joe Biden hotar även Netanyahu med vapenstopp från USA om operationen inleds.

Upptrappningen av offensiven mot Rafah i södra Gaza har väckt fördömanden av EU och FN. Hjälporganisationer varnar för att den humanitära katastrofen kommer att förvärras än mer.

– Vi har varit väldigt tydliga ända från början med att Israel inte borde inleda en större attack i Rafah utan att ta hänsyn till och skydda de civila som befinner sig i stridsområdet. Efter att ha bedömt situationen, har vi pausat en leverans av tunga vapen, sa Lloyd Austin vid en utfrågning i senaten.

Krig mellan Israel och Hamas

Leveransen som pausats gäller 3 500 bomber, säger en källa från Vita Huset enligt nyhetsbyrån AP. Drygt hälften av dem väger över 900 kilo styck.

– Vi har inte tagit ett slutgiltigt beslut om hur vi ska gå vidare med leveransen, sa Austin.

– Ett svårt och mycket nedslående uttalande från en president gentemot vilken vi varit tacksamma sedan krigets början, säger israels FN-ambassadör Gilad Erdan till den israeliska public service-kanalen Kan.

Biden: Inga vapen om Rafah anfalls

Senare under onsdagen kommenterade president Joe Biden den stoppade bombleveransen.

– Dessa bomber har dödat civila palestinier i Gaza, sa han till CNN.

Om Netanyahu beslutar att gå in i Rafah kommer USA enligt Biden att stoppa alla leveranser av vapen till Israel som kan användas i anfallet.

– Vi kommer att fortsätta leverera raketer och se till att Israel kan försvara sig mot attacker. Men vi kommer inte att tillhandahålla vapen och artillerigranater.

President Joe Bidens tillkännagivande att Israels agerande numer påverkar vapentillförseln från USA, samt att amerikanska bomber har dödat civila i Gaza, är enligt CNN en tydlig vändpunkt i kriget.

Se mer om den stoppade leveransen i klippet ovan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bitte Hammargren, Mellanösternanalytiker om det stoppade vapenpaketet till Israel. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet