Dådet mot julmarknaden i hjärtat av Berlin har utlöst förnyad kritik av Angela Merkels generösa flyktingpolitik.
Redan innan dådets motiv är klarlagt har den högerpopulistiska nykomlingen på den politiska kartan, partiet Alternativ för Tyskland, AFD, förklarat att regeringen bär ansvar och är medskyldigt för det som hänt.
– Tyskland är inte längre säkert, säger Frauke Petry, partiordförande för AFD.
Krav på justerad säkerhetspolitik
Gränserna måste bli bättre kontrollerade, hävdar hon och att moskéer som predikar jihadism måste stängas.
Även Merkelregeringens huvudkritiker, Horst Seehofer, från systerpartiet CSU, kräver att invandrings- och säkerhetspolitiken måste justeras på nytt.
– Det är vi skyldiga offren och hela befolkningen, sa han i ett uttalande i München idag.
”Inte alla kan eller får stanna”
Angela Merkel blev omvald för nionde gången som partiordförande i det kristdemokratiska partiet CDU under partiets kongress i Essen i början av december.
Hon erkände att flyktingsituationen under 2015 varit svår och att den inte får upprepas.
– Inte alla de 980.000 som kom till vårt land förra året kan eller får stanna, sa hon i sitt tal på kongressen.
Hon betonade också att de som söker sig till Tyskland undan krig och förföljelse måste kunna välkomnas.
AFD:s stöd växer
Hon försökte lugna sina partivänner att situationen nu är under kontroll. Men det finns en oro för AFD:s framgångar i opinionen. Partiet ligger nu kring 14 procent i väljarstödet enligt opinionsmätningarna.
Invandringsmotståndarna AFD har därmed en rejäl och sannolik chans att komma in i förbundsdagen vid nästa val, hösten 2017.
AFD anses ha tagit både CDU-väljare och fått stöd av invandringskritiska socialdemokrater.
Måste visa kontroll
För Merkelregeringen är det nu viktigt att visa att man har kontroll över situationen. Flyktingavtalet med Turkiet är en avgörande faktor men EU sitter fast i ett svårt utpressningsläge. Turkiet kräver visumfrihet för sina medborgare mot att man ser till att flyktingar från Syrien placeras i Turkiet.
Tyskland försäkrar att man upprätthåller kontroller och försöker ytterligare begränsa antalet flyktingar och betonar vikten av att hålla fast vid uppgörelsen med Turkiet.
Sex dåd redan i år
Tyskland har nu upplevt sex terrordåd i år, utöver attacken i Berlin, och för varje dåd ökar trycket på Merkels regering att agera mot invandringen.
I maj nästa år hålls delstatsval i Tysklands mest folkrika delstat, Nordrhein-Westfalen, med 17 miljoner invånare. Efter Berlindådet gäller det för regeringen att visa handlingskraft och framgång med terrorbekämpning och att bevisa att man har kontroll över situationen.