Sittande president Yahya Jammeh förlorade valet den första december förra året. Inledningsvis accepterade han nederlaget, men efter en vecka ändrade han sig och hävdade att valet inte gått rätt till.
I morgon, torsdag, ska den nya presidenten, Adama Barrow sväras in, men Jammeh vägrar att lämna makten. Han har utlyst undantagstillstånd och menar att landets högsta domstol ska avgöra ärendet. Detta kan dock inte ske förrän i maj, eftersom inga domare finns på plats.
Vilket stöd har tillträdande president Barrow?
Afrikanska Unionen, AU, det västafrikanska samarbetsblocket Ecowas, FN och EU har uttalat starkt stöd för Adama Barrow. Han ses av omvärlden som Gambias legitime politiske ledare från och med i morgon. I Gambia har Barrow stöd av en klar majoritet av väljarna.
Representanter från Ecowas har vid två tillfällen rest till Gambia för att försöka övertala Jammeh att lämna ifrån sig makten, men hittills har försöken varit fruktlösa.
Finns det risk för konflikt?
Ecowas har varit tydliga med att man inte kommer acceptera att Jammeh sitter kvar. Om han inte avgår frivilligt hotar man med ett militärt ingripande. Gambias grannland Senegal har mobiliserat sin militär och ett stridskepp från Nigeria har redan avseglat mot Gambias kust för att sätta press på Jammeh.
Rent militärt har Jammeh inte mycket att sätta emot vid en väpnad konflikt. Sannolikt hoppas han på att Ecowas inte ska förverkliga hoten om en militär intervention.
Kommer Adama Barrow att sväras in som president i morgon?
Barrow befinner sig just nu i grannlandet Senegal av säkerhetsskäl, men han har sagt att ska låta sig sväras in i morgon. Enligt uppgift ska han återvända till Gambias huvudstad Banjul vid midnatt. Troligt är att han då på något sätt eskorteras av militär.
Jammehs stöd inom den politiska eliten i Gambia sviktar, inte minst sedan fyra tunga ministrar nyligen avgick. Nigeria och Marocko har erbjudit honom politisk asyl, som en morot för att släppa ifrån sig makten.
I ett sista försöka att hänga kvar vid makten har dock Jammeh sett till att få stöd av parlamentet för att sitta kvar i tre månader. Detta meddelade den gambiansk statliga televisionen i dag. Givetvis ökar det här draget ytterligare spänningen inför morgondagens planerade installation av Adama Barrow som landets nye president.
Fakta: Yahya Jammeh
Tog makten i Gambia genom en militärkupp 1994 och har styrt landet med järnhand sedan dess. Han har vunnit två omdiskuterade val, men förlorade det senaste mot Adama Barrow. Jammeh har anklagats för omfattande brott mot mänskliga rättigheter och har kraftigt kringskurit pressfriheten i landet.
Tre afrikanska ledare som har svårt att släppa taget om makten
Teodoro Obiang Nguema Mbasogo, Ekvatorialguineas diktator. Tog makten 1979.
Jose Eduardo dos Santos, president i Angola sedan 1979. Två månader efter Obiang.
Robert Mugabe, president i Zimbabwe sedan 1980.