Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
EU-kandidaten Matthias Ecke (bilden) fick opereras efter attacken i Dresden. Foto: SVT/Deuche Welle

Våldet mot politiker ökar i Tyskland – attacker i samband med valarbete

Publicerad

Flera tyska politiker har angripits med våld av meningsmotståndare senaste veckan. Efter förra helgens grova misshandel av Socialdemokraternas EU-kandidat i Dresden höjs röster i flera delstater nu för att skärpa straffen mot de som ger sig på folkvalda.

”Heil Hitler”, ropar någon mot miljöpartisten Yvonne Mosler som är ute och sätter upp valplakat i Dresden.

Kort därefter sliter en man våldsamt ner plakatet och en kvinna spottar henne i ansiktet. Detta är ett av den senaste tidens rad av angrepp mot tyska politiker som kampanjar.

Fick opereras efter attack

Mest uppmärksammad blev misshandeln av tyska socialdemokraternas (SPD) EU-kandidat Matthias Ecke i Dresden. En grupp maskerade unga män slog och sparkade honom så illa att han tappade medvetandet och fick opereras. Samma kväll angreps också två valarbetare från De gröna i Dresden.

– Det är en upptrappning som är förskräcklig för oss. Men ärligt talat är jag inte jätteöverraskad att det skedde. Man har märkt att tonen blivit allt råare i sociala medier, säger Eckes partikamrat Eileen Mühlbach (SPD), som kampanjar inför lokalvalet i Dresden.

Förra året utsattes De Gröna av överlägset flest fysiska och verbala angrepp på sina representanter, över 1 200, följt av högernationalistiska Alternativ för Tyskland (AfD) och SPD.

”Nu är det mycket värre”

I delstaterna Sachsen, Thüringen och Sachsen-Anhalt i östra Tyskland ökar antalet angrepp på politiker sedan flera år. Där råder stark politisk polarisering. Partiet AfD har starkt stöd och övervakas av säkerhetsmyndigheten som betraktar partiet där som högerextremistiskt.

– Det är inte första gången som tyska politiker angrips. Det hände mycket förr i tiden under Weimarrepubliken. Nu är det mycket värre, för nu vet vi ju vad detta leder till, säger socialdemokraternas kampanjledaren Lucas Glöckner i Dresden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.