En okänd migrant hålls fången i en bur i interneringslägret i Gharyan Foto: TT arkiv

Våldtäkt, mord och tortyr i ”hemliga” Libyska läger

Uppdaterad
Publicerad

Samtidigt som EU-ledarna kommit överens om att ”hjälpa” Libyen att övervaka sina gränser till havs, kommer rapporter om fruktansvärda förhållanden från de många ”hemliga” migrantläger som finns i Libyen.

Förhållandena i flera libyska så kallade förvaringscentrum eller migrantläger är värre än i koncentrationsläger. Detta sägs i en tysk rappport från landets ambassad i Niger, rapporter tidningen the Guardian.

Rapporten, som skickades till Tysklands utrikesminister, ska ha innehållit information från ambassadpersonal som tagit emot mobilfoton och -filmer som visade på hur migranter och flyktingar i Libyen hölls inlåsta av smugglare under koncentrationslägerliknande förhållanden. Enligt rapporten mördas, torteras och våldtas migranter dagligen i ett flertal läger i Libyen.

Läs mer: ”Utan oljan har Libyen ingen framtid”

Lägervakt åtalas i Italien

Även i Italien har allt fler migranter och flyktingar vittnat om vad som sker i många av de informella förvaringslägren Libyen.

Bland annat åtalades nyligen en 22-årig somalisk man för flera allvarliga brott som han ska ha begått i ett Libyskt läger. Mannen greps i början av året efter att några av hans offer av ren slump sett honom i Milano.

Enligt flera vittnen var han en av vakterna i det icke-officiellt godkända migrantlägret, Bani Walid cirka 15 mil från Libyens huvudstad Tripoli. 22-åringen står nu anklagad för bland annat tortyr, mord och våldtäkt. Det rapporterar italienska La repubblica.

– Under min 40-åriga karriär har jag aldrig sett någonting så fruktansvärt, säger den italienska åklagaren Ilda Boccassini som ansvarar för utredningen till tidningen.

Läs mer: Miljontals vapen cirkulerar i Libyen

Piskor och elstötar

Enligt utredningen var hundratals kvinnor och män inlåsta i en liten hangar med bara en toalett. Dörrarna till hangaren var låsta med tunga kedjor och utanför stod beväpnade vakter.

Tortyr med piskor och elstötar liksom våldtäkt var vanliga straff om migranterna och flyktingarna inte kunde betala smugglarna som ansvarade för lägret. Enligt flera vittnen ska 22-åringen haft tillgång till ett eget speciellt ”tortyrrum”.

– Det här bevisar att människors liv inte har något som helst värde i de här lägren, säger Milanos distriktsåklagare Francesco Greco som också tagit del av fallet.

Läs mer: Fasansfull inblick i libyska lägren

Slavarbete

I december förra året publicerades en FN-rapport om situationen i Libyen. Rapporten bekräftar den tyska och italienska bilden av vad som sker många av de migranter och flyktingar som hamnat i Libyen på sin färd mot europa.

– Listan över de kränkningar och övergrepp som migranter i Libyen utsetts för är lika lång som fruktansvärd, säger chefen för FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter Zeid Ra’ad al-Hussein

Enligt FN:s rapport så existerar också läger där människor tvingas att arbeta obetalda som slavar under urusla förhållanden utan varken tillräckligt med mat eller vatten.

Hård kritik mot EU

Flera organisationer som arbetar med mänskliga rättigheter protesterar nu mot att EU kommit överens om att hjälpa Libyen att stärka sin gräns mot Europa.

– Om man vill skicka tillbaka människor till Libyen skulle man bryta mot lagen, för att inte tala om grundläggande anständighet, liksom förråda de värderingar som EU och dess medlemsstater byggdes på, säger Judith Sunderland på Human Rights Watch.

Även Läkare Utan Gränser som vårdar cirka femhundra patienter från både officiella och icke-officiella förvaringsläger i Libyen fördömer överenskommelsen mellan EU och Libyen.

– Våra patienter har blivit direkt sjuka av missföhållanden i olika förvaringscentrum, säger Katrin Kisswani ordförande på svenska Läkare utan Gränser.

Hon tycker att det är både oroande och fruktansvärt att EU nu ingår i ett ”avtal” med Libyen utan att se till konsekvenserna för de redan många utsatta människor som kan komma att tvingas stanna i libyska läger.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.