Foto: TT

Vapenvila i Aleppo

Uppdaterad
Publicerad

De syriska rebellerna och Ryssland samt den syriska regimen är överens om en vapenvila i Aleppo – under tisdagen trädde den i kraft. Under eldupphör ska civila och stridande med start i gryningen på onsdagen evakueras ur den lilla återstående rebellfickan.

Det råder vapenvila i Aleppo sedan tisdag eftermiddag, men det är ännu oklart vilka det är som får lämna den krigshärjade staden.

Ammar al-Salmo, chef för Vita hjälmarna i Aleppo, säger på telefon till SVT att de nu väntar på att bli evakuerade med bussar. Han säger att vapenvilan och evakueringen är ett bättre alternativ än att vara kvar i Aleppo.

FN: ”Ett helvetets hörn”

Rebellernas försvar bröt samman i måndags. Bara spillror återstår av det område som kontrollerats av väpnade oppositionsgrupper sedan 2012.

Rebellenklaven var på tisdagen mindre än en kvadratkilometer, enligt FN-talespersonen Rupert Colville som talade om ett ”helvetets hörn” på jorden.

Turkiet bekräftade på kvällen att en överenskommelse om eldupphör nåtts med de oppositionella grupperna, efter samtal med Ryssland. Uppgörelsen innebär att civila och rebeller kan evakueras, sade talespersonen Huseyin Muftuoglu på det turkiska utrikesdepartementet.

De som får fri lejd ut ur östra Aleppo garanteras enligt uppgörelsen säker väg till provinsen Idlib, där rebellgruppen Jabhat Fatah al-Sham (tidigare Nusrafronten) är stark. Rebellerna får ta med sig lätta vapen.

Enligt en lokal företrädare för östra Aleppo inleds utrymningen klockan 5 lokal tid på onsdagen.

Observatörer krävs

Internationella Röda korset (ICRC) är redo att agera som neutral part under operationen.

– Civila som evakueras måste skyddas och de som väljer att stanna kvar måste också skyddas, säger ICRC:s talesperson Krista Armstrong till Reuters.

På ett hastigt sammankallat Aleppomöte i FN:s säkerhetsråd på tisdagskvällen krävde USA:s FN-ambassadör Samantha Power att observatörer skulle ”övervaka en säker evakuering av de människor som önskar lämna men som också har en berättigad rädsla för att om de försöker, så riskerar de att bli skjutna på gatan eller bortforslade till ett av en Assads gulagläger”.

Skjutna överallt

Vidrigheterna i den syriska storstaden är svåra att ta in. Rapporter om övergrepp duggar tätt sedan regeringsarmén lagt under sig i stort sett hela östra Aleppo.

Minst 82 civila, varav 13 barn och 11 kvinnor, har dödats av regimstyrkorna de senaste dygnen, enligt FN.

– Vi har rapporter om flyende människor som skjuts ihjäl på gatorna och i sina hem, säger FN-talespersonen Rupert Colville.

FN:s barnfond Unicef var i kontakt med en icke namngiven läkare som berättade att upp mot 100 barn befann sig i en byggnad i östra Aleppo som var under kraftig beskjutning på tisdagen.

Det oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR), som bevakar kriget från Storbritannien, hade ingen kännedom om händelsen som Unicef refererar.

Värsta tragedin

Syriens armé förnekar att den dödar och torterar gripna. Och främste partnern Ryssland anklagar rebellerna för att ”hålla över 100 000 personer som mänskliga sköldar”.

En syrisk militärkälla förutser att enklaven är utplånad senast onsdag, enligt Reuters.

De intensiva flygräderna avtog över östra Aleppo under tisdagsmorgonen, enligt en AFP-korrespondent på plats. Men artilleribeskjutningen fortsatte.

FN:s säkerhetsråd samlades på begäran av Frankrike och Storbritannien. Den franske FN-ambassadören François Delattre sammanfattade:

– Säkerhetsrådet ska diskutera hur 2000-talets värsta humanitära tragedi, som nu rullas upp inför våra ögon, ska hanteras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.