• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Kejsarpingviner kastar sig upp mot ytan och upp på isen i Rosshavet utanför östra Antarktis, där det nu bildas ett stort marint naturreservat. Foto: TT/Paul Nicklen

Världens största havsreservat har skapats i Antarktis

Uppdaterad
Publicerad

24 länder har kommit överens om att skapa världens största marina reservat. Rosshavet utanför Antarktis kommer nu att vara skyddat från fiske i 35 år framåt, vilket innebär ett genombrott för ett utökat skydd av världens hav.

Förhandlingarna i Tasmanien utanför Australien slutade med en överenskommelse som ger skydd åt de många pingviner, valar och sälar som lever i haven kring Antarktis.

Som SVT Nyheter tidigare har berättat har det pågått förhandlingar mellan 24 länder, däribland Sverige, och EU, med målet att komma överens om att begränsa fisket i ett område i Rosshavet, utanför Antarktis och ett nyligen föreslaget område i Weddelhavet.

14.000 djurarter

Natten mot fredagen stod det klart. De 24 länderna och EU har kommit överens om att skapa världens största marina reservat i Rosshavet. Det omfattar mer än 1,55 miljoner kvadratkilometer, som kommer vara skyddat från fiske i 35 år framåt. I området finns över 14.000 olika djurarter, däribland pingviner, sälar och späckhuggare.

– Fisket har en avsevärd påverkan, Många lever väldigt länge, som hajar till exempel. Vi har fiskar som är uppskattade att äta men inte blir könsmogna förrän i 30- eller 40-årsåldern. Det är svårt att förvalta, det vill säga fiska på, bestånd av fiskar som blir så gamla. Därför är det bättre att skydda områdena. Då har de störra chanser att fortplanta sig, sa Carl-Gustaf Thulin från den internationella naturvårdsunionen IUCN, tidigare till SVT Nyheter.

Medan det antarktiska fastlandet är skyddat sedan 1961 är haven runtom internationellt vatten och först nu har delar av havet där fått ett skydd.

Ryssland accepterade till slut

Rosshavet har man under fyra tidigare år försökat att enas om, men det har fallit på att vissa länder har sett sitt fiske hotat. Norge är en av de största krillfångsnationerna och var ursprungligen emot, men har svängt i favör för ett skydd. Den stora bromsklossen har varit Ryssland, som förra året ensamt blockerade ett avtal.

Men under fredagen valde Ryssland alltså till slut att gå med på avtalet.

– Ryssland har en stolt historia av upptäckter och forskning i Antarktis, och i den här tiden av politisk turbulens i så många delar av världen är vi glada över att vara del av den här gemensamma internationella åtgärden för att skydda Rosshavet, säger Sergei Ivanov, Rysslands särskilda representant för ekologi.

Fakta: Reservatet i Rosshavet

Reservatet i Rosshavet blir 1,55 miljoner kvadratkilometer stort. Sveriges yta är 528 447 kvadratkilometer, varav landytan är 407 311.

Avtalet om reservatet slöts vid ett årsmöte för Convention for the Conservation of Antarctic Marine Living Resources (CCAMLR), som är en del av Antarktisfördraget.

Källa: Nationalencyklopedin, Reuters

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.