När istäcket var som störst i Aktis i februari, var det den lägsta maxnivån sedan man började mäta på sjuttiotalet. Foto: TT

Värmerekord i Arktis

Uppdaterad
Publicerad

Luften i Arktis är 1,3 grader över medelnivå. Det är den högsta noteringen sedan mätningarna startade i början av 1900-talet. Samtidigt krymper isarna, vilket hotar djurlivet på Arktis.

Det är NOAA, ett amerikansk statligt vetenskapsorgan som fokuserar på världshaven och atmosfären, som presenterar rapporten.

– Uppvärmningen är mer än dubbel så snabb i Aktis som någon annan plats i världen. Vi vet att det beror på klimatförändringar, säger NOAA:s chefsforskare Rick Spinrad.

Hot mot djurlivet

Ett annat rekord som noteras gäller isen i Arktis. När den nådde sin årliga maxtäckning i februari så var det den lägsta maxnivån sedan man började mätningarna 1979. Minimitäckningen i september var den fjärde minsta.

Den krympande isen anses vara ett hot mot djur som valrossar. De använder den för parning, föder sina ungar där samt använder den för att komma ur vattnet. Valrossar kan visserligen använda fastlandet för att komma upp ur vattnet, men de trängs på stränder där en flykt kan bli förödande för de små kalvarna.

Lite snö gör jorden varmare

Snötäcket i juni i både de nordamerikanska och eurasiska delarna av Aktis var de näst minsta sedan man började mäta 1967.

Det minskade snötäcket gör att solenstrålarna inte reflekteras tillbaka upp i atmosfären, utan träffar jordytan, som absorberar energin och blir varmare.

Sedan 1979 har snötäcket i juni minskat med 18 procent varje decennium, enligt NOAA:s rapport.

Fakta/Arktis

Arktis är det område som ligger kring Nordpolen: den nordligaste delen av Norge, större delen av Island, hela Grönland, de norra kusterna i Alaska, Kanada och Ryssland samt Norra ishavet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.