Analys: Varmt bemötande för Netanyahu

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Det var länge sen Israels premiärminister Benjamin Netanyahu mötte en lika vänligt sinnad president i Vita huset. Donald Trump visar tydligt att han stödjer Israel men samtidigt kan Netanyahu inte vara riktigt säker.

Eva Elmsäter

Utrikesreporter

Strax före Netanyahus besök meddelade Vita Huset att det inte nödvändigtvis måste till en tvåstatslösning för att få fred mellan palestinier och israeler. Det är i så fall en stor omsvängning i den amerikanska synen där man i årtionden haft just det som riktmärke. Och tidigare amerikanska presidenter har lagt ned mycket energi och tid på att försöka få fred i området.

Skiftande besked

Donald Trump har däremot gett skiftande besked om den nya amerikanska politiken gentemot Israel. Bland de första uttalandena var att USA ville flytta sin ambassad från Tel Aviv till Jerusalem. Det är nu något som Trump funderar över och inte bestämt sig om.

Utnämningen av David Friedman som ambassadör till Israel, som står bosättarrörelsen nära, skickade också tydliga signaler om en förändrad amerikansk politik. Den israeliska regeringen har känt sig stärkt av de signalerna, och man har nyligen röstat igenom lagförslag som legaliserar redan utförda bosättningar på palestinsk privat mark.

Obama kritisk

Obama-administrationen blev efterhand alltmer kritisk mot utbyggnaden av israeliska bosättningar på Västbanken. Utrikesminister John Kerry var mycket skarp i sin kritik av den israeliska regeringen strax innan sin avgång. Han menade att bosättningspolitiken var ett klart hinder för en fredlig lösning av konflikten.

Den avgående amerikanska regeringen möjliggjorde i december, genom att avstå från att rösta, en resolution i FN:s säkerhetsråd som fördömer bosättningarna och förklarar dem olagliga. Det är historiskt.

Nyligen kom ett uttalande från Donald Trump att bosättningarna kanske inte “underlättade” en fredsprocess. Det beskedet borde skapa en del förvirring i det israeliska lägret. Och i det palestinska, som inte har fått några tydliga signaler från Vita huset.

Svärson som rådgivare

Den starkaste bundsförvanten i Vita huset för premiärminister Benjamin Netanyahu är Trumps svärson Jared Kushner, som är en av presidentens närmaste rådgivare. Han har fått till uppgift att leda arbetet med fredsprocessen mellan israeler och palestinier. Jared Kushner är stor Israelvän och dessutom ortodox jude. Det hjälper uppenbarligen på den ena sidan i konflikten men inte nödvändigtvis på den andra.

Oro för Iran

Netanyahu och Trump talar inte bara om Israel utan också om Syrien och framförallt Iran. Ett allt starkare Iran är det som Netanyahu verkligen oroar sig för och där ser det ut som om han redan fått gehör hos Trump. Trump har bestämt sig för att sätta ned foten och förhindra att Iran utvidgar sitt inflytande i regionen.

Netanyahu är inte lika intresserad av att diskutera fredsförhandlingar med palestinierna utan vill hålla sig till samtal om Iran. Men Donald Trump ser ut att vilja få  till en fredsprocess, kanske just för att alla andra misslyckats.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.