Under fredagen kom beskedet att Vita husets pressekreterare Sean Spicer avgår. Foto: Olivier Douliery/AFP/TT

Vita husets pressekreterare Sean Spicers mest minnesvärda ögonblick

Uppdaterad
Publicerad

I augusti 2017 kom beskedet att Vita husets dåvarande pressekreterare Sean Spicer avgår. Som pressekreterare hade Spicer gjort sig känd för en rad kontroversiella och ibland felaktiga uttalanden.

Under sitt första officiella framträdande som pressekreterare i Vita huset sa Sean Spicer att Donald Trumps presidentinstallation hade den största publiken någonsin.

Uttalandet kritiserades av flera amerikanska medier som jämförde bilder av publiken, antalet tv-tittare och siffror från lokaltrafiken i Washington D.C. ”Det här var den största publiken någonsin under en installation, punkt!” svarade Spicer.

USA-val 2016

”Hitler använde inte kemiska vapen”

Vid en pressbriefing i Vita huset pratade Sean Spicer om den syriska regimens kemvapenattack och fällde kommentaren:

– Vi hade någon så avskyvärd som Hitler, som inte nedlät sig till att använda kemiska vapen.

Ett uttalande som ledde till massiv kritik eftersom han ansågs ha förringat Hitlers folkmord på judar, romer och andra minoriteter under andra världskriget. Efter kritiken backade Spicer och sa att han plågats personligen av vad han sagt.

– Jag gjorde ett misstag, sa han.

Förbudet var inte ett förbud

USA:s president Donald Trump skrev i slutet av januari under ett dekret om regler för flyktingar och resenärer. Dekretet omfattade ett inreseförbud för personer från sju i huvudsak muslimska länder i 90 dygn.

Spicer menade att det inte handlade om ett inreseförbud, trots att presidenten hade använt sig av just ordet ”förbud”. Kritiken kom snabbt och Spicer svarade med att ”Han använder orden som media använder”.

Retweetade satir

I mars retweetade Sean Spicer en video från satirnyhetssajten The Onion. I tweeten stod det ”Sean Spicer kommer att förse det amerikanska folket med robusta och tydligt artikuleras desinformation.”

Spicer retweetade med texten ”Där satt den. Punkt!”. Ett uttalande som lämnade många Twitteranvändare frågande inför om Spicer ens hade läst den ursprungliga tweeten eller visste vad The Onion var.

Förintelsens minnesdag

På förintelsens minnesdag i skickade vita huset ut ett pressmeddelande för att hedra dagen – utan att nämna judar, judendom eller antisemitism.

Något som fick stark kritik av flera judiska organisationer. Spicer svarade med att presidenten gick ”out of his way för att erkänna Förintelsen” och kallade kritikerna ”patetiska”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2016

Mer i ämnet