Det är viktigt att visa att vi inte glömt Dawit Isaak, att vi kämpar för hans fall, säger Wallström till TT. Foto: TT

Wallström i möte om fängslade Dawit Isaak

Uppdaterad
Publicerad

Utrikesminister Margot Wallström (S) har i dag ett enskilt möte med sin kollega från Eritrea i FN i New York. I morgon är det 15 år sedan den svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak greps.

– Det är bra att vi kan träffa Eritreas utrikesminister. Och när vi gör det tar vi alltid upp konsulära frågor. Det är viktigt att visa att vi inte glömt Dawit Isaak, att vi kämpar för hans fall, säger Wallström till TT.

Eritreas utrikesminister Osman Saleh hävdade i somras för en fransk radiokanal att Dawit Isaak lever, att han ska ställas inför rätta och troligen kommer att frikännas. Bedömare tog dock emot beskedet med skepsis.

Wallström har mött vängruppen för Dawit Isaak och diskuterat med den vad som är bäst väg framåt. Hon säger att man är överens om att fortsätta att uppmärksamma Dawit Isaaks fall gentemot Eritrea.

– Vi tänker fortsätta våra ansträngningar utan att i varje skede beskriva exakt vad vi gör, för ibland kan det bli kontraproduktivt. Vi vill vara varsamma också för vi vill inte utsätta honom för fara och risker.

15-årsdagen av Dawit Isaaks gripande är en sorglig dag, säger Wallström.

– Det här har pågått under så många år. Det är ingen lätt fråga och det kanske inte alltid handlar om vad vi gör eller inte gör, utan andra saker.

Dawit Isaak

Dawit Isaak kom till Sverige som flykting 1987 och blev svensk medborgare 1992. Han återvände till Eritrea 1996 för att arbeta för den oberoende tidningen Setit som i september 2001 publicerade ett upprop med krav på demokratiska reformer. Dawit Isaak, andra journalister och politiker bakom uppropet greps. Samtidigt förbjöds oberoende medier i Eritrea. Han släpptes i november 2005, bara för att gripas igen ett par dagar senare.

Stödföreningen för Dawid Isaak, människorätts- och pressfrihetsorganisationer, medier samt Svenska journalistförbundet har drivit på för att svensken ska släppas. Regeringens så kallade tysta diplomati har fått kritik för att vara otillräcklig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.