Foto: SVT

Wallström och Guterres debatterar i FN:s säkerhetsråd

Uppdaterad
Publicerad

Utrikesminister Margot Wallström betonade FN:s betydelse när hon höll sitt anförande inför säkerhetsrådet. Samtidigt välkomnade hon den nye generalsekreteraren António Guterres till jobbet.

– Det här är extremt viktigt när vi ser så mycket nationalism och separatism runt om i världen, sade hon.

Vid årsskiftet intog Sverige en plats i säkerhetsrådet och har under januari månad även rollen som ordförande.

På tisdagen har Sverige bjudit in FN:s nya generalsekreterare António Guterres, så att han kan lägga fram sina tankar om hur världen ska bli en mer fredlig plats. Därigenom hoppas Sverige hjälpa honom till en bra start på nya jobbet.

Sveriges utrikesminister Margot Wallström höll inledningsanförandet i FN-skrapan i New York.

Tror på multilateralism

Strax innan sitt anförande betonade Margot Wallström vikten av FN:s roll i världen.

– Vi är här för att vi tror på multilateralism. Det här är extremt viktigt när vi ser så mycket nationalism och separatism runt om i världen, sade hon.

Senare välkomnade hon Guterres till säkerhetsrådet och menade att han på kort tid har gjort en aktiv ansträngning för att engagera sig i säkerhetsrådets medlemmar.

– Låt mig framföra min förhoppning om att rådet kommer att fortsätta att skapa ett så nära och produktivt samarbete som möjligt med den nya generalsekreteraren, i arbetet med sitt huvudsakliga ansvarsområde: att stärka internationell fred, säkerhet och stabilitet, sade hon.

Förhindra konflikter

I sitt anförande sade António Guterres att FN fokuserar för mycket på att stoppa konflikter i stället för att förhindra dem. Högsta prioritet måste ligga på att upprätthålla fred, menade han.

– Vi behöver ett nytt angreppssätt, sade han och fortsatte:

– Vi måste göra mycket mer för att förhindra krig och upprätthålla fred.

Han betonade att det är en utmaning att förändra den rådande kulturen och fomulera en ny strategi. Samtidigt tryckte han på att det grundläggande fredsarbetet ligger hos medlemsländerna.

Försöka nå enighet

Sverige har tidigare sagt att man ska satsa på att försöka påverka frågor som fred, kvinnor och konflikter under ordförandeskapet. Dessutom vill man försöka få medlemsländerna att uppnå kompromisser.

– Vi har ju ingen vetorätt, så vi kan ju inte slå till med någon storslägga. Men Sveriges FN-ambassadör Olle Skoog säger att han vill förbättra samtalsklimatet, säger SVT:s utrikespolitiska kommentator Eva Elmsäter.

Säkerhetsrådet har 15 medlemmar, varav fem är permanenta: Kina, Frankrike, Ryssland, Storbritannien och USA. Resten väljs av generalförsamlingen för en tvåårsperiod.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.