Det finns en del valmatematiker som menar att detta är ett ödesval för Trump: Bara om han vinner ordentligt i Wisconsin skulle han få tillräckligt många röster för att bli republikanernas presidentkandidat.
Trump själv har också antytt att ett bra val i Wisconsin skulle underlätta hans väg till seger.
Nästa val är om två veckor i det betydelsefulla New York. Psykologiskt och valtaktiskt skulle en förlust för Trump i Wisconsin betyda en lång ängslig väntan till nästa val – då allt kan hända, och väljare kan ha ändrat åsikter.
Spekulationer om framtiden
Men det är också ett ödesval för det republikanska partietablissemanget, som inte önskar en Trump-seger. Man fruktar att han kommer att förlora presidentvalet den 8 november om han blir partiets kandidat. Men detta val är troligen sista chansen att stoppa Trumps marsch mot segern.
Fast Trump fortfarande är favoriten har han just nu stora problem, vilket leder till spekulationerna om hans framtid.
Den konservativa Wall Street Journal skrev häromdagen om Wisconsin som Trumps Waterloo. Men Trump har också en stor fördel i Wisconsin. En betydande del av väljarna är vita manliga arbetare, som i hög grad anses stödja honom.
En undersökning i Wisconsin visar att 70 procent har en ”ogynnsam bild” av honom. Bara 22 procent är klart positiva. 56 procent är ”obekväma” med Trump som president, 14 procent är ”något obekväma”. (Källa: Marquette Law School.)
Öka misstänksamheten
Detta har enligt medier länge varit en inställning hos Wisconsin-republikanerna som hänger med i politiken mycket bra efter en rad politiska strider i staten. Det är väljare som tar politiken på stort allvar som granskar Trump. De påverkas av konservativa radiopratare som kritiserar honom hårt.
Hans senaste utspel kan öka deras misstänksamhet. Han förolämpade sin konkurrent Texas-senatorn Ted Cruz fru. Hans kampanjledare greps för misshandel av en kvinnlig journalist. Trump försvarade sin medarbetares agerande.
Han sade att kvinnor som utför aborter ska straffas. Han fick både abortförespråkare och abortmotståndare mot sig. Bara 24 procent av de republikanska kvinnorna tänker rösta på honom, enligt en mätning.
Stoppa Trumps chanser
Eftersom Trump totalt sett, efter raden av primärval, ligger klart före den närmste konkurrenten, den synnerligen konservative Ted Cruz, är det inte så mycket en förlust i själva delstat som är allvarlig.
Det viktigaste är att ett dåligt val kan, enligt en del valmatematiker, stoppa Trumps chanser att få de 1.237 delegatröster som krävs.
Just nu har han 736 delegatröster mot Cruz 463. Det ligger stora delstater framför honom – som hans hemstat New York med 247 delegater. Även i andra delstater i nordöstra USA kan han få bra resultat. (Källa: realclearpolitics.com.)
Men valmatematiker i USA har i många fall hängt upp sig på Wisconsin och menar att dåliga siffror här kan göra att just Wisconsin kan radera bort den lilla marginal med vilken Trump kan vinna hela den republikanska primärvalskampanjen. Och att Trump förlorar auran av att vara oövervinnlig.
Öppet konvent
I Wisconsin är det bara 42 delegatröster som står på spel. Men som valsystemet är i delstaten kan den starka motviljan mot honom leda till att han som bäst bara får ett ensiffrigt antal delegater. Det skulle inte vara bra för hans image.
Ted Cruz och Ohio-guvernören John Kasich skulle ta resten. Cruz har i en opinionsmätning fått 40 procent, mot 30 för Trump och 20 för Kasich. I de tre senaste mätningarna ha Cruz lett med mellan 6 och 10 procent.
Om Trump inte får 1.237 röster kan det bli ett så kallad ”öppet konvent” , ett partikonvent, där partietablissemanget skulle kunna lansera en egen överraskningskandidat som skulle kunna driva genom sin vilja med intriger bakom kulisserna. Trump har varnat för ”upplopp” (riots) om sådant sker.
Det är förmodligen just detta som partietablissemanget önskar.
Ingen så impopulär
Det finns också andra analyser över Trumps chanser vinna i november. Enligt liberala New York Times på måndagen visar en mätning att Clinton leder över Trump i alla (!) delstater. Och då är även Clinton i hög grad impopulär.
Efter andra världskriget har det inte funnits någon så impopulär kandidat som Trump, skriver tidningen.
I det demokratiska primärvalet i Wisconsin ser det ut som om utmanaren, socialisten Bernie Sanders skulle vinna knappt över Clinton.
Eftersom demokraterna tillämpar ett proportionellt valsystem, betyder det att om den ena får 52 procent av rösterna och den andra 48, står fördelningen av de 86 delegaterna i proportion till detta. (I exempelt skulle ettan få 45, tvåan 41 delegater.)
Avståndet mellan Clinton och Sanders skulle därmed bara minska med ett fåtal mandat till Sanders förmån. Clinton har nu ett försprång på 263 röster över Sanders. Hon har 1.243 vunna röster mot Sanders 980. Det krävs 2.382 röster för att vinna. (Källa realclearpolitics.com.)
Clinton har dessutom stöd från 469 av 712 så kallade superdelegater, som inte väljs i direkta val utan tillsätts på grund av delegaternas ställning i partiet, som till exempel kongressledamöter eller partiledare i delstaterna. Just nu har Clinton alltså i själva verket 1.712 röster.