Storbritanniens premiärminister Theresa May. Foto: TT

Brittiska regeringen överklagar brexit-dom

Uppdaterad
Publicerad

Den brittiska regeringen överklagar dagens beslut i domstolen High Court att parlamentet måste godkänna förhandlingar med EU om brexit.

Storbritanniens minister för internationell handel, Liam Fox, säger att han är besviken på domstolens beslut, som var ett svar på en grupptalan som lämnades in i oktober, som för fram att den brittiska regeringen inte har rätt att själv aktivera artikel 50 i Lissabonfördraget utan parlamentets godkännande.

– Landet röstade för att lämna Europeiska unionen i en folkomröstning fastslagen i parlamentariska beslut. Regeringen är fast besluten om att respektera resultatet i folkomröstningen, säger Fox.

Brexit

Noga överväga

Enligt Fox ska den brittiska regeringen noga överväga sitt fortsatta agerande i processen kring det brittiska EU-utträdet, säger Fox.

Om beslutet står fast sedan det behandlas i Högsta domstolen, vilket väntas ske i december, kan det innebära att tidtabellen för brexit förskjuts.

Premiärminister Theresa May har sagt att hon kommer att aktivera utträdet i slutet av mars nästa år – vilket skulle inleda två år av skilsmässoförhandlingar. Premiärministern har anklagat de målsägande i High Court för att försöka hindra processen genom att ”döda den genom fördröjning”.

Paradoxalt

När det kampanjades för brexit var ett av huvudargumenten att Storbritannien skulle stärka sin suveränitet gentemot Bryssel, alltså att det nationella parlamentet skulle få mer att säga till om. Därför är det paradoxalt att Theresa May försökt runda parlamentet när det gäller processen kring EU-utträdet.

-Det slår tillbaka på regeringen nu, som från juridiskt håll får höra att det var fel väg att gå och att det är parlamentet som är den viktiga makten, säger Ulrika Mörth, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brexit

Mer i ämnet