• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: YLE

Naturen får en egen flaggdag i Finland

Uppdaterad
Publicerad

Finland blir det första landet i världen där naturen får en egen flaggdag. Naturen kommer hädanefter alltid att firas den sista lördagen i augusti, nästa år den 26 augusti.

Stort internationellt intresse för Finlands natur

Den finska naturen har väckt stort intresse internationellt efter att turistmedierna Lonely Planet och National Geographic listade Finland som ett av de bästa resmålen i världen mycket tack vare Finlands natur. Inrikesministeriet har nu gett ett officiellt förordnande om flaggning naturen till ära, vilket innebär att Finland blir det första landet i världen som får en flaggdag för naturen.

Idén om en flaggdag föddes av Finlands naturskyddsförbund, Finlands miljöcentral SYKE, Forststyrelsens Naturtjänster och Biologi- och geografilärarnas förbund i Finland. Tillsammans lämnade de in ett förslag till inrikesministeriet om att Finland skulle införa en flaggdag på Finska naturens dag år 2017 - hundraårsjubileet till ära. Inrikesministeriet godkände förslaget och bestämde att naturen hädanefter skall firas varje år den sista lördagen i augusti.

Middag under bar himmel

Fenomenet ”Middag under bar himmel” som anordnas i ett flertal städer runtom i världen hålls nästa år på naturens dag. Redan nu planeras ett flertal uppträdanden, picknickar och middagar som alla skall hållas ute i naturen. Evenemangen är öppna för alla.

Målet med Naturens dag är att få alla finländare att tillsammans gå ut i naturen. Beskyddare för Finska naturens dag är presidentens fru Jenni Haukio.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.