Foto: SR

Storkyrkobadet tvingas lägga ner

Uppdaterad
Publicerad

Storkyrkobadet är en kär plats för många stockholmare. Badet ligger i en fyrahundra år gammal byggnad i Gamla Stan och är flitigt besökt av såväl gamla som unga. På sistone har badet varit fullsatt nästan varje kväll. Nu höjer staden årskostnaden från 120 000 kronor till nästan 700 000 kronor, vilket leder till att Storkyrkobadet måste stänga.

Beslutet om hyreshöjningen kom som en chock för den ideella föreningen Storkyrkobadarna som driver badet och man ser nu ingen annan utväg än att stänga verksamheten. Den nya hyran börjar gälla från och med årsskiftet.

Från 120 000 till närmare 700 000 kronor

Förutom själva hyreshöjningen vill kommunen också att föreningen ska stå för drift och underhåll. Det här innebär att de totala kostnaderna stiger från 120 000 kronor till närmare 700 000 kronor. 

– Vi har bett om respit på åtminstone något år, så vi kan tänka igenom beskedet och kolla om det finns något vi kan göra. Någon lösning måste det ju finnas, det här är ju trots allt ett gammalt kulturbad, det kan ju inte försvinna sådär bara. Stockholms stad betalar flera miljoner för de andra baden i staden, det här handlar bara om en halv miljon, säger Teddy Nordmark, ordförande för den Ideella föreningen Storkyrkobadarna.

Privata pengar kan rädda badet 

Ärendet ligger nu på det skolborgarrådet Olle Burells (S) bord. Burell försvarar den plötsliga hyreshöjningen med att kostnaderna för Storkyrkobadet är mycket högre än intäkterna. Han är ändå villig att ta upp ärendet för omprövning ifall det dyker upp nya privata aktörer som kan tänka sig vara med och finansiera badet på längre sikt. 

Många kära minnen

För många har Storkyrkobadet spelat en viktig roll. Finländaren Tero Frobeus har besökt badet flera gånger i veckan under många års tid för att få bada bastu, och Mark Levengood träffade sin man Jonas Gardell på Storkyrkobadet.

Foto: SVT

Storkyrkobadet var, innan det blev bad, ett munkkloster. År 1932 inrättades sedan ett skolbad med simhall och små porslinsbadkar i utrymmet och tretton år senare tillkom bastu. Badet öppnades för allmänheten år 1945. Den Ideella föreningen Storkyrkobadet har drivit badet sedan 1990. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.