Svante Spolander häller en skopa vatten på de heta stenarna i byabastun och ber alla som sitter i det varma rummet att lyssna till det fräsande ljudet.
– Min svärfar brukade säga så till mig i bastun och jag undrade om han hade blivit tokig. Han lärde mig att man hör på stenarna hur deras värme är. Är de lagom varma så stiger ångan långsamt och sprider sig snällt och jämnt i bastun. Är de för varma åker ångan bara upp och slår i ansiktet och öronen, förklarar Svante Spolander bastubadets hemligheter.
Med sina teorier syftar han förstås på vedeldad bastu. Enligt Spolander har man i Sverige skrämt folket från att lära sig riktigt bastubad genom att bygga bastun fel i simhallar och andra allmänna inrättningar. En felkonstruerad elbastu ger helt enkelt inte någon njutning utan avskräcker bara.
– Det avgörande är fuktigheten, inte hettan. En torr och het bastu har fått många att avsky badandet. Då får man bara röd rumpa och heta öron, skrattar Spolander och råder sedan:
– Det allra bästa är att gå till en vedeldad bastu tillsammans med en van badare. Man ska ta det i sin egen takt, men ändå ger det hela en chans.
Kropp och själ
För att få hela landet att upptäcka bastubadet och utföra det rätt, är Spolander med i svenska bastuakademien vars uppgift är att sprida den finska badkulturen över hela landet. Spolander berättar omsorgsfullt och respektfullt om bastun.
– För mig är bastun 80 procent inre rening och 20 procent tvättning. Jag brukar bada helt själv. Bastun ger mig rikedom, att man mår bra i kropp och själ, förklarar Spolander.
I århundraden har bastun varit en plats för att sonas, ta viktiga beslut eller bara samla kraft. Att slå sig med björkris har också betydelse för upplevelsen. Den är inte bara estetisk och doftar gott utan har en viktig funktion.
– Det är ingen slump att man har just björkris i bastun. Björkbladen innehåller nämligen ett tvålämne som börjar löddra i varmt vatten och när man slår sig med riset tvättar man sig samtidigt. Det är gammal tradition och lyfter upplevelsen till nya dimensioner, säger Spolander.
Våga utmana dig själv
Spolander betonar att man absolut inte ska tävla i bastubadande. Hans filosofi är att man ska få in folk i värmestugan, inte ut därifrån. Däremot är meningen med bastandet att svettas och lära sig att höja sin egen toleransnivå.
– Man ska vara modig och testa sina egna gränser lite, men i sin egen takt. Det är bra att man vågar sig på lite längre stund i värmen, det är först då som man har uppnått något. Den riktigt heta ångan är behaglig men man måste vänja sig, poängterar Spolander.
Spolander är noga med att säga att han inte håller på med några pekpinnar om bastandet. Naturligtvis finns det hövlighetsregler.
– Mat och bastu går inte riktigt bra ihop. Man ska inte äta precis före eller under ett bastubad, däremot efter badet är det är bra att ta något att tugga på. Vissa säger att man inte får dricka öl i bastun men jag tycker att det är gott med något svalkande, öl eller vatten.
Det kanske viktigaste rådet är ändå:
– Man ska inte skrika och väsnas i bastun. Och man får vara varsam med värmeångan, lyssna på vad de andra tycker om värmen i bastun. Man ska inte skrämma ut folk med ångan utan alla går ut i sin takt, konstaterar Spolander.
Bastulexikon för nybörjare
Löyly – ångan som vattnet på varma bastustenar skapar
Vasta / vihta – björkris, lövruska
Sauna – bastu
Kiuas – bastuaggregat, bastuugn
Puulämmitteinen sauna – vedeldad bastu
Sähkösauna – elbastu