Fredrik Reinfeldt talar under Moderaternas arbetsstämma i Norrköping i oktober förra året. Foto: Stefan Jerrevång, TT

LO-väljarna har vänt Moderaterna ryggen

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna vill vara Sverige arbetarparti. Men bland arbetarna har stödet inte varit så lågt sedan våren 2007.

– Mellan val brukar vi ha ett ganska lågt stöd bland LO-väljarna. Men vi brukar vinna tillbaka dem i valrörelsen när vi får fokus på jobben, säger partisekreteraren Kent Persson (M).

I morgon inleder Moderaterna sitt sista stora partimöte inför valet. 2.800 moderater samlas på Svenska mässan i Göteborg för att gå på seminarier, mingla och inte minst peppas inför valrörelsen av partiledaren Fredrik Reinfeldt. Moderaterna själva liknar det vid ett konvent för att föra tankarna till amerikanska presidentvalskampanjer.

– 2.800 moderater på samma ställe kan ju inte bli annat än succé, säger Kent Persson.

Val 2014

Eventuella interna sprickor kommer inte att synas. Med ett knappt halvår till riksdagsvalet gäller det att visa upp en enad front. Att det är fördel Stefan Löfven i statsministermatchen är heller ingenting som de församlade moderaterna kommer att prata om.

SVT har tittat lite närmare på stödet bland LO:s väljare. Ett par månader efter valet 2010 uppgav var fjärde LO-medlem att de tänkte rösta på Moderaterna. I dag är det bara 9,5 procent, enligt en mätning som Novus gjort på uppdrag av LO.

Kent Persson hoppas på valrörelsen.

– Då kommer det att bli tydligt att Stefan Löfven för en politik som slår rakt in mot LO-medlemmarnas arbetsplatser. Det handlar om höjd transportskatt, fördubblad restaurangmoms och att det blir mindre lönsamt att arbeta, säger han.

Kravet på att skrota las försvann

Moderaternas förvandling till ”arbetarparti” började med en intervju i LO-tidningen sommaren 2004. Fredrik Reinfeldt förklarade plötsligt att han inte ville peta i arbetsrätten. Gamla moderata krav om att skrota las och minska fackens möjligheter till stridsåtgärder var som bortblåsta.

– Min bestämda känsla är att arbetsrätten har fungerat både vid neddragningar och konflikter, och att den är en väsentlig grund för trygghet, sa han.

Inför partistämman året därpå föddes Sveriges nya arbetarparti. Både partivänner och politiska kommentatorer blev tagna på sängen när förra biståndsminister Gunilla Carlsson från scenen slog fast:

– Jag har kommit att bli kollektivavtalsfantast.

Vänner blev fiender

Omsvängningen kombinerades med stora skattesänkningar för låg- och medelinkomsttagare. I sitt tal i Almedalen 2006 beskrev Fredrik Reinfeldt känslan av att få ut en extra tusenlapp ur bankomaten.

– Det är samma tusenlapp mer i månaden för metallarbetaren som för verkställande direktören, sa han.

Moderaternas egna opinionsmätningar visade att man var på rätt spår. LO-medlemmarna höll med om att det ska löna sig att arbeta.

En annan viktig byggsten i Nya Moderaterna var att utmåla gamla vänner till fiender. Anders Borg var den som tydligast bröt den hundraåriga armkroken med direktörer och arbetsgivare.

I en Ekots lördags intervju 2009 sa han:

– Om man verkligen vill skada tilltron till näringslivet och marknadsekonomin då ska man som en del företrädare, det tycker jag man även ser hos Svenskt Näringsliv, agera som att man är ett särintresse för väldigt rika personer och driva frågor utifrån vad de personerna har för intressen.

Lämnade Moderaterna för Sverigedemokraterna

Sedan Moderaterna lanserade sig som det nya arbetarpartiet har man kallat sig ”det enda arbetarpartiet”, ”det moderna arbetarpartiet” och ”det riktiga arbetarpartiet”. Och inför stämman i höstas lyftes begreppet Sveriges arbetarparti in i partiloggan. Socialdemokraterna rasade.

Men den stora delen LO-väljare som lämnat Moderaterna har inte gått till Socialdemokraterna. De har gått till Sverigedemokraterna, som enligt Novusmätningen har stöd av 15,4 procent av LO:s medlemmar. I Byggnads är stödet hela 25 procent.

Moderaterna tappar inte bara i LO-kollektivet. Även bland Sacos och TCO:s medlemmar har de backat. Partiledningens svar är att få valrörelsen att handla om jobben. Det är också huvudtemat för Fredrik Reinfeldts tal på lördag.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014

Mer i ämnet