Martin Ådahl (C), chefsekonom.

Nu ska Ådahl upp i ringhörnan igen

Uppdaterad
Publicerad

Centerpartiets Martin Ådahls fick ett uppmärksammat utbrott på Vänsterpartiets Ali Esbati i SVT:s valdebatt. Nu ska Ådahl upp i ringhörnan igen – den här gången i kvällens debatt om ekonomi.

Missa inte: Se alla kvällens debattörer i bildspelet ovanför!

– Normalt sett är jag en engagerad men ganska snäll nationalekonom, säger Martin Ådahl.

Ekonomidebatten

När Vänsterpartiets Ali Esbati kallade rut-anställda för tjänstefolk i SVT:s valdebatt såg Centerpartiets chefsekonom rött. Hans halvt skrikande ”ta tillbaka det” har blivit en ny kampanj för Centern och Martin Ådahl har fått mer reaktioner än han någonsin hade anat.

– Jag blev arg och upprörd. Vi ska inte ha den här typen av språk, man måste tänka på att visa respekt för andras arbete – i synnerhet de som har tuffa jobb som är till glädje för väldigt många. Många som jobbar i RUT har hört av sig och alla säger samma sak, man ska inte använda den här typen av retorik, säger han.

En ny bekantskap för många

Martin Ådahl har varit chefsekonom för Centerpartiet sedan 2012, så för många är han en ganska ny bekantskap. Han slängdes in i jobbdebatten i sista stund, istället för partiets arbetsmarknadspolitiske talesperson Annika Qarlsson.

Nu ska han stå i rampljuset igen, i SVT:s ekonomidebatt i kväll.

– Det känns bra. Det är ett jättebra tillfälle att fördjupa argumenten kring varför det är så viktigt med jobb i småföretagen i hela landet för att minska utanförskapet och behålla välfärden, säger han.

Tror du att du kommer att bli arg igen, den här gången?

– Nej, det tror jag inte. Det var en väldigt speciell situation. Jag tror och hoppas att ingen kommer att använda ett sådant språkbruk igen.

Behövs det mer känslor i politiken?

– Det är viktigt att visa engagemang och glöd. Ekonomi är någonting man definitivt bör känna passion för. Det berör själva kärnan i folks tillvaro, det är inte tråkigt eller främmande för det berör dem så nära. Och resonemangen är ofta fullt möjligt att förklara enkelt.

Fakta: De deltar i ekonomidebatten

Ulla Andersson (V), ekonomisk-politisk talesperson

Har suttit i riksdagen 2006. Var innan dess kommunalråd i Gävle kommun. Är även partiets vice ordförande. Ställde upp som kandidat till partiledare 2011 men drog tillbaka sin kandidatur när kongressen 2012 röstade ner förslaget om delat partiledarskap. Född 1963.

Magdalena Andersson (S), ekonomisk-politisk talesperson

Utsågs av Stefan Löfven till ekonomisk-politisk talesperson i februari 2012. Har tidigare arbetat som överdirektör på Skatteverket. Har doktorerat i nationalekonomi och studerat vid Harvard University i USA. Född 1967.

Per Bolund (MP), ekonomisk-politisk talesperson

Valdes till riksdagsledamot 2006, men förlorade den 2010. I september 2011 fick han åter en plats i riksdagen då Maria Wetterstrand avgick. Är även partiets arbetsmarknadspolitiska talesperson. Född 1971.

Oscar Sjöstedt (SD), ekonomisk-politisk talesperson

Ersatte Sven-Olof Sällström som ekonomisk-politisk talesperson i april. Arbetar som tjänsteman på Sverigedemokraternas riksdagskansli. Kandiderar till riksdagen. Född 1981.

Martin Ådahl (C), chefsekonom

Har varit Centerpartiets chefsekonom sedan 2012. Innan dess arbetade han bland annat som VD för den gröna tankesmedjan Fores och var en av grundarna till tidningen Fokus. Född 1969.

Anders Sellström (KD), ekonomisk-politisk talesperson

Riksdagsledamot sedan 2010. Har arbetat som heltidspolitiker sedan 1998. Hamnade i blåsväder i våras efter att ha delat en video på Facebook som enligt kritikerna var sexistisk. Bror till bostadsminister Stefan Attefall. Född 1964.

Carl B Hamilton (FP), talesperson för ekonomi- och energipolitik

Har varit riksdagsledamot av och till sedan 1991. Har innan dess arbetat bland annat som chefsekonom på Svenska Handelsbanken och som professor vid Stockholms universitet. Har på årets riksdagslista halkat ner till plats nio på partiets valsedel i Stockholms stad och län och riskerar därmed att åka i nästa val. Född 1946.

Anders Borg (M), finansminister

Valdes till finansminister 2006. Arbetade innan dess inom banksektorn. Har studerat nationalekonomi men inte tagit ut någon akademisk examen. Sitter inte i riksdagen och kandiderar inte heller i årets val. Född 1968.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ekonomidebatten

Mer i ämnet