Förslaget gäller grundskolan och innebär att undervisningstiden i idrott skulle öka från 500 till 600 timmar. Så många idrottslektioner har inte grundskolan haft sedan den infördes.
– Det har skett livsstilsförändringar under ett antal årtionden där allt fler ungdomar sitter helt stilla. Det finns mer snabbmat i dag än förr, barn och ungdomar blir skjutsade till olika aktiviteter i stället för att gå. Allt detta gör att behovet av att ungdomar rör på sig ökar, säger Jan Björklund (Fp), utbildningsminister.
– Det är ett föräldraansvar, men jag tycker också att skolan ska vara med och ta sitt ansvar. Och det kan vi göra genom att utöka ämnet idrott.
Tas från ”elevens tid”
För att kunna ge eleverna fler lektioner i idrott och hälsa, kommer man att minska lektionstiden för elevens val, skriver alliansen i ett pressmeddelande. Timmarna för elevens val kommer att sjunka från 382 till 282 timmar.
Hur ska de ytterligare 100 timmarna fördelas?
– Det får vi återkomma till. Men jag kan se ett behov av att lägga det i tonåren, i högstadiet. De små barnen är ofta ute på rasterna och springer och leker. Det blir mer stillasittande på högstadiet, säger Björklund.
”Vi vet att det är efterfrågat”
Lärarnas riksförbund är positivt till regeringens förslag.
– Vi vet att det är efterfrågat. Det är bra att elevernas behov att röra på sig kan ordnas under ledning av utbildade och behöriga lärare i idrott, säger förbundsordförande Bo Jansson till TT.
Jansson tror att förslaget kommer att leda till att fler elever når ämnesmålen i idrott.
I fjol publicerade fackförbundet en rapport som visar att många lärare anser att det är svårt att nå de uppsatta målen. Rapporten visar även att lärare efterfrågar bättre möjligheter att utöva vintersporter och simning.
Skolverket får nu i uppdrag att genomföra detta i samband med arbetet att stadieindela timplanen. Förslaget ska genomföras från och med läsåren 2016-2017