– Jag är beredd att ta ansvar för att Sverige ska få en handlingskraftig regering. Så jag pekar ut vilka jag ser som naturliga samarbetspartners, men jag måste också vara beredd att sträcka ut handen.
Blockpolitiken ska bort, det är S-ledarens tydliga besked. Med hur en eventuell socialdemokratisk regering kan komma att se ut är fortfarande en fråga många väljare ställer sig. Och på den fronten kommer inga klara svar.
– Väljarna måste ge besked först om hur stykeförhållandet ska se ut i riksdagen, säger Löfven.
Sträcker ut en hand
De naturliga samarbetspartners Stefan Löfven talar om är Miljöpartiet, och även Vänsterpartiet. Enligt en färsk Sifo-undersökning som Ekot låtit göra vill fyra av tio S-väljare se just ett samarbete med vänstern.
Men Löfven kan även tänka sig att ”sträcka ut en hand” åt annat håll – till Centern och Folkpartiet. Det har man gjort tidigare, och det har – säger Löfven – fungerat.
– Det gäller att få majoritet i riksdagen. Jag vill se till att vi bryter den här blockpolitiken, den är fördummande för Sverige.
Löfven: Alla måste förhandla
Samarbetet mellan de på många sätt väldigt olika partierna innebär i praktiken att man inte kan säga säkert vilken politik Socialdemokraterna kommer att föra i olika frågor – som till exempel kärnkraft och vinster i välfärden.
Men alla partier måste förhandla, menar Löfven, även om man utgör en allians som har ett tydligt samarbete.
– Vi har i dag en fyrpartiregering som sitter i minoritet. Och även om de skriver tio valmanifest så har de, just idag, 35-36 procent. De kommer att bli tvungna att förhandla i riksdagen för att få igenom sina förslag.
Ett förflutet som spökar för S
En anledning till att väljarna inte får något svar kring en framtida socialdemokratisk regering är enligt SVT:s politiska kommentator Margit Silberstein ett förflutet som fortfarande spökar.
Inför förra valet gick de rödgröna – Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet – som en enad front.
– Analysen är att det var huvudförklaringen till att Socialdemokraterna förlorade valet. Stefan Löfven vill inte för allt i världen göra om det som anses vara ett stort misstag. Och Vänsterpartiet ses fortfarande som ett vänsterspöke som kan skrämma iväg väljare i famnen på de borgerliga partierna istället.