Foto: SVT

Borg väntas presentera dystra siffror

Uppdaterad
Publicerad

På fredagen ska finansminister Anders Borg (M) presentera en ny prognos för hur Sveriges ekonomi utvecklas. Men redan på torsdagskvällen avslöjade han i SVT Aktuellt att prognosen för tillväxten måste sänkas.

Sverige mår hyggligt enligt finansministern, men han säger samtidigt att läget i omvärldens ekonomier kommer att slå in på svensk ekonomi.

– Vi kommer att få revidera ner våra prognoser, sade Anders Borg i Aktuellt.

På fredagen kommer Borg att presentera de nya prognoserna för hur den svenska ekonomin utvecklas, på Moderaternas ekonomiska seminarium i Almedalen.

– Det blir några tiondelar lägre tillväxt, för vi måste göra en större nedrevidering på USA, på Ryssland och på Kina. Precis som många andra har gjort.

”Svagare offentliga finanser”

Den nya prognosen spår även sämre siffror för offentliga finanser.

–  De betyder också att vi får något svagare offentliga finanser när vi blickar framåt, och det gör det ännu mer centralt att understryka att nu är det krona för krona som gäller när vi kommer med nya förslag.

Arbetslösheten ligger på runt 8 procent, vad tror du om den?

– Vi har haft en väldigt stark tillväxt på arbetskraft, och det är ju i och för sig väldigt bra. Sysselsättningen har också vuxit snabbt. Men arbetslösheten ligger kvar på en lite för hög nivå, det är ju bra då att vi får lite mer stimulans från bland annat exportindustrin via Riksbanken.

Vill se amorteringskrav för hushållen

Efter beskedet om att Riksbanken sänker räntan, sa riksbankschefen till SVT att regeringen är en av de aktörer som måste agera för att minska hushållens skuldsättning. Borg höll med, och sa i Aktuellt att de vill se ett amorteringskrav.

– Vi har för bara några veckor sedan bett Finansinspektionen och Riksbanken att arbeta igenom hur ett bindande amorteringskrav skulle kunna fungera i Sverige. För att den vägen dämpa hushållens skuldsättning, sade Borg.

Men är det här ett besked till hushållen att det blir amorteringskrav?

– Vi har ju sagt att vi gärna ser det, men vi måste naturligtvis ha frågan genomarbetad. Och där har både Riksbanken och Finansinspektionen centrala uppgifter, och de bör kunna återkomma i början av hösten eller i slutet av sommaren med ytterligare besked i detta.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.