• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Assar Lindbeck tycker Magdalena Anderrsons kritik av regeringen inte stämmer när det gäller budgetunderskottet. Foto: SVT/TT

”Humor påstå att Sverige kan bli som Grekland”

Uppdaterad
Publicerad

Den senaste tiden har Socialdemokraterna riktat hård kritik mot regeringen för att statens finanser går med underskott. Men nu kommer kritik mot det sättet att attackera finansminister Anders Borg.

Socialdemokraterna stöter nu på hård kritik för att partiledningen har gått till så hård attack mot regeringen för hur den har skött statens finanser. Och kritiken kommer både inifrån de egna leden och från en av landets mest framträdande nationalekonomer.

På sistone har den socialdemokratiska partiledningen angripit regeringen hårt för att den har lyckats vända ett överskott på 65 miljarder till ett underskott på 87 miljarder under sin tid vid makten.

Val 2014

– På bara åtta år har regeringen slösat bort hela arvet från Göran Persson, har det låtit från diverse (S)-talarstolar.

Gruppledaren i riksdagen Mikael Damberg gick i den senaste partiledardebatten så långt att han varnade för att Sverige riskerar att hamna på EU:s svarta lista i ”celebert sällskap med länder som Grekland, Spanien och Italien”, om dagens utveckling fortsätter.

Starka finanser

Men enligt Assar Lindbeck, som är professor, och en av nestorerna inom svensk nationalekonomi, så är det humor att påstå att Sverige riskerar en grekisk situation. Tvärtom, menar han, så är det helt fel att påstå annat än att landets finanser är goda.

– Jag menar, detta är ju oerhört starka statsfinanser, och att kalla det någonting annat är att missa situationen, säger Assar Lindbeck till SVT Nyheter.

SVT: Men har vi inte ett högt budgetunderskott?

– Nej, det är ju mycket lågt! Det vore tokigt att inte ha ett budgetunderskott i en djup lågkonjunktur, säger Lindbeck.

Assar Lindbeck har en bred erfarenhet av att studera den svenska ekonomin och komma med förslag på hur man ska hantera djupa kriser.

En av hans viktigaste insatser var den så kallade Lindbeck-kommissionen, som i mitten på 90-talet kom med flera förslag på nya budgetregler som skulle hjälpa till att undvika att Sverige hamnar i en lika djup kris som den i början av 90-talet.

Budgettak

Flera av förslagen i denna kommission, bland annat tanken på budgettak, infördes sedan i de nya budgetregler som dåvarande statsministern Göran Persson skulle införa, och som gäller än idag. 

En av Assar Lindbecks poänger är att en socialdemokratisk regering säkerligen också skulle ha levt med ett underskott i dagens läge, med omkring åtta procents arbetslöshet.

Att angripa regeringen för budgetunderskottet är detsamma som att angripa en klassisk socialdemokratisk konjunkturpolitik.

En icke-fråga

Peeter-Jaan Kask är en av socialdemokratins ledarskribenter.

Bland annat skriver han i Norrländska Socialdemokraten. En gång i tiden hjälpte han Göran Persson att skriva sin bok ”Den som är satt i skuld är icke fri”, som handlade om hur Sveriges statsfinanser sanerades i slutet på 90-talet.

Peeter-Jaan Kask tycker det är dags att sluta tjata om underskottet i statens finanser.

Kask är inne på helt samma linje som Assar Lindbeck. Enligt honom är budgetunderskottet en icke-fråga, särskilt som arbetslösheten är så hög. Då måste vi ha underskott, resonerar han.

– Min tanke är att det här en taktisk manöver i första hand, att man så att säga vill komma åt regeringen genom att kritisera budgetunderskottet, men det är ju att lura väljarna, kan man säga, säger Peeter-Jaan Kask till SVT Nyheter.

Bita sig själv i svansen

Men den taktiken är att bita sig själv i svansen, resonerar Kask, eftersom det är inte detta som debatten ska handla om. Debatten ska handla om hur man kommer åt arbetslösheten.

– Sverige har ju goda statsfinanser, och Sverige har utrymme att göra insatser, och i ett läge där arbetslösheten så ska man öka efterfrågan. Och då är budgetunderskottet en icke-fråga egentligen, säger Kask.

Socialdemokraternas finansminsterkandidat, den ekonomisk-politiska talespersonen Magdalena Andersson, menar tvärtom att det är att lura väljarna att inte tala om budgetunderskottet. Utvecklingen oroar, säger hon.

SVT: Varför inte erkänna att vi har goda offentliga finanser idag?

– Därför att vi har enligt ESV (Ekonomistyrningsverket) ett underskott på 87 miljarder kronor. Vi lånar 240 miljoner kronor varje dag, och vi har ett strukturellt underskott på 1,7 procent. Det är ganska oroande siffror, säger Magdalena Andersson.

S-ledaren i Agenda

I söndagens Agenda intervjuas Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven om partiets prioriteringar inför valet.

Agenda sänds söndag 16 februari kl 21.15 i SVT2. Programmet kan även ses direkt i SVT Play eller i efterhand här.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014

Mer i ämnet