Foto: SVT

Dansk modell minskar cancerväntetider

Uppdaterad
Publicerad

I Danmark minskar väntetiderna till cancerbehandling sedan man infört en modell med med cancerpaket, sk pakkeforlöb.

Till exempel har väntetid och behandling av lungcancer minskat med 20 dagar sen man införde cancerpaketen. Modellen har blivit internationellt uppmärksammad, inte minst av svenska socialstyrelsen.

– Det är en stor förbättring för patienterna med så klara mål för vad som är rimlig väntetid, säger Henrik Flyger som är överläkare för bröstkirurgiska avdelningen på Herlevs sjukhus.

Fokus sjuk- och äldrevård – #dinröst

Systematiska föreskrifter

Cancerpaketen föreskriver systematiskt vad som ska hända från remiss till  utredning och behandling och hur lång tid varje moment får ta. Det beskriver också vem som har ansvar för de enskilda delarna och när det ska tas beslut.

Långa utredningstider, orimlig väntan för cancerpatineter och en överlevnad som var lägre än i Norge och Sverige fick danska politiker att sätta igång en förändringsprocess för några år sedan. Arbetsgrupper med läkare, politiker och aministratörer drog igång processen.

Varje cancersjukdom har sitt eget förlopp, sitt eget paket  utifrån ett standardpatientförlopp. Från remiss till utredning, vid misstanke om bröstcancer tar det 6 dagar. Till diagnos 8 dagar. Avslutning av utredning till start på behandling 13 dagar och hela förloppet tar  27 dagar.

Väntetiderna faller

– Vi kan se att från 2006 fram till idag vad gäller lungcancer så har där skett ett fall på omkring 20 dagar på hela patientförloppet, säger Simon Feldbaek Kristensen utredare på Sundhedsstyrelsen motsvarigheten till svenska socialstyrelsen.

Generallt visar resultaten att 3/4 delar av alla patienter genomgår cancerpaketen innanför de fastlagda tiderna.

– Vi  följer vecka för vecka, dag för dag hur vi ligger till och varenda patient som faller utanför tidsförloppet  kan vi leta orsaken till och fundera vad kan göra åt det, säger Henrik Flyger.

Svenska socialstyrelsen som studerat modellen vill nu se om den är möjlig att tillämpa även inom svensk cancersjukvård.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fokus sjuk- och äldrevård – #dinröst

Mer i ämnet