Foto: TT

Fi till S-grupp i EU-parlamentet

Uppdaterad
Publicerad

Feministiskt initiativ (Fi) tar plats i den socialdemokratiska partigruppen i EU-parlamentet. Att beslutet är färgat av valtaktik inför riksdagsvalet förnekas av Gudrun Schyman.

Fi valde mellan Progressiva förbundet av socialdemokrater och demokrater i Europaparlamentet (S & D), Vänstergruppen och De gröna. På lördagen beslutade partistyrelsen att gå med i S & D, den näst största partigruppen i EU-parlamentet.

– Vi uppfattar att vi kommer att få poster och positioner som gör det möjligt för oss att driva den antirasistiska och feministiska politiken på ett kraftfullt sätt, säger Fi:s talesperson Gudrun Schyman till TT.

EU-valet 2014

En i mängden

Fi:s enda EU-parlamentariker Soraya Post ska ingå i en grupp på minst 190 ledamöter (antalet är inte spikat än). Men hon ser ingen risk för att försvinna i mängden:

– De har visat stort intresse och förstår att vi har en kunskap som de behöver ha in i sin grupp.

– Min taktik blir att föra in den feministiska dimensionen i alla politiska beslutsprocesser, jämställdhet och jämlikhet. Och det är ju ingenting som man kan motarbeta, säger hon till TT.

Ulvskog gläds

Är det valtaktik inför riksdagsvalet att lägga sig i samma grupp som Socialdemokraterna?

– Nej, vi har inte resonerat i termer av valtaktik och kommande riksdagsval, utan vi har resonerat väldigt pragmatiskt: Var får vi det största möjliga uttrycket för vår politik?, svarar Gudrun Schyman.

Marita Ulvskog, EU-parlamentariker för S, tycker att det ska bli ”jättekul” att få Soraya Post som gruppkamrat.

– Jag tror att hon och Fi kommer att kunna spela stor roll och höja den feministiska profilen i S & D-gruppen.

Fi förväntar sig en plats i Libe, EU-parlamentets utskott för medborgerliga rättigheter, som har befogenhet att lagstifta.

– Det inkluderar förstås även mänskliga rättigheter för kvinnor, påpekar Gudrun Schyman.

Feministiskt initiativ (Fi)

Bildat 2005. En av initiativtagarna var förra V-ledaren Gudrun Schyman, i dag talesperson.

Fi vill tillföra den ”saknade dimensionen” i politiken, den som ”problematiserar och utmanar könsmaktsordningen och heteronormativiteten”. Denna dimension måste genomsyra all politik. Alla politiska reformer i samhället måste konsekvensanalyseras utifrån detta maktperspektiv.

Exempel på vad Fi vill genomföra:

 * Arbetstiden ska förkortas till sex timmar med bibehållen lön.

 * Rut- och rotavdragen ska avskaffas.

 * Avgiftsfri förskola, fritids och fritidshem.

 * Försvaret är i dag patriarkalt och bör avrustas.

 * Invandringen ska vara fri.

 * Fi vill ha en rödgrön regering.

Källa: Fi (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-valet 2014

Mer i ämnet