Frågan om kommuner ska ta tvingas ta emot flyktingar är omdebatterad och oenigheten är stor bland riksdagspartierna. Men frågan splittrar också internt.
I SVT:s valkompass svarade 252 av 779 Folkpartiets riksdagskandidater på påståendet ”Det ska lagstiftas om att alla kommuner ska ta emot flyktingar”. Ur svaren framträder en splittring mellan toppkandidaterna på valsedeln och dem som ligger längre ned på listorna.
Dåligt tycker topparna
Av dem som står på plats fem och uppåt tycker 63 procent att förslaget är mycket eller ganska dåligt medan 37 procent tycker att det är ett mycket eller ganska bra förslag.
Jämställdhetsminister Maria Arnholm, EU-minister Birgitta Ohlsson och integrationsminister Erik Ullenhag svarade alla att det är ett ganska dåligt förslag att med lag tvinga kommunerna att ta emot flyktingar, vilket stämmer överens med partilinjen.
”Alla kommuner bör ta emot nyanlända, men staten ska inte styra var nyanlända ska bo. Det är angeläget att nyanlända har förutsättningar och drivkrafter att bo i kommuner med god arbetsmarknad. Den asylsökande har rätt att själv välja sin bosättning”, motiverar Birgitta Ohlsson.
Bra säger resten
Men många av kandidaterna längre ned på FP:s listor tycker tvärtemot toppkandidaterna i frågan. 70 procent av dem som står på plats sex och nedåt tycker att det är ett mycket eller ganska bra förslag med en tvingande lag, bara 29 procent tycker att det är ett ganska eller mycket dåligt förslag.
Jan Jönsson i Skärholmen är en av dem som svarat att det är ett mycket bra förslag. Så här kommenterar han sitt svar:
”Alla kommuner ska ta ett gemensamt ansvar för det nationella flyktingmottagandet. Framför allt handlar detta om att de rika kommuner som i dag tar ett mycket litet ansvar, måste börja bygga hyresrätter så att de kan ta emot fler”.
Nina Larsson är partisekreterare och står överst på partiets riksdagslista i Värmland. Hon är en av FP-topparna som är positiv till lagstiftning. Hon ser det inte som ett problem att hennes åsikt går emot partilinjen.
– Du kan nog hitta fler frågor där kandidaternas positioner skiljer sig åt. Vi har inga tvingande svarsalternativ från vår sida, säger Larsson.