Det har kallats statens sämsta affär någonsin. Vattenfalls köp av det nederländska energibolaget Nuon genomfördes 2009 och kostade Vattenfall 89 miljarder kronor, netto. Sedan dess har värdet skrivits ned kraftigt.
Efter att före detta statssekreteraren Ola Alterå frågats ut i konstitutionsutskottet på förmiddagen så var det på eftermiddagen dags för finansminister Anders Borg att frågas ut.
Anders Borg inledde med att säga att när man köpte Nuon bedömde ett antal investmentbanker och styrelsen i Vattenfall att priset var rimligt.
– Därefter har det skett en väldigt kraftig förändring i förutsättningarna för framförallt gasbaserad elproduktion och det har i sin tur föranlett att man har gjort kraftiga nedskrivningar på just det här området, det är själva grunden till problemet.
”Fick veta när köpet blev offentligt”
Borg sade att han inte visste om att köpet skulle genomföras innan medierna rapporterade om det.
– Vare sig jag eller den ansvariga statssekreteraren hade information om att den här ägarsamordningen skulle göras och vi fick information om att affären skulle genomföras i samband med att den blev offentlig.
Borg sade att han ringde statsministern när köpet blev offentligt, och enligt Borg uppgav Fredrik Reinfeldt att han inte heller visste om köpet då.
– När jag ringde så meddelade statsministern att han inte hade haft information om den här affären och att den skulle genomföras innan den blev offentlig.
Olofssons ansvar
Enligt Anders Borg säger riktlinjerna att näringsdepartementet skulle göra en gemensam beredning med finansdepartementet vid den här typen av stora köp. Den gemensamma beredningen var näringsminister Maud Olofssons ansvar. Hon skulle kalla till ägarsamordning, se till att beredningen avslutades och vänta på att finansdepartementet lämnade ett vidi, det vill säga ställningstagande.
Borg sade att finansdepartementet deltog till viss del i näringsdepartementets förberedelsearbete inför Vattenfalls köp men att ingen gemensam beredning hade genomförts, vilket Ola Alterå hävdade tidigare i dag.
– Inget tyder på att en sådan beredning har gjorts, sade Borg.
Borg fick frågan om det skulle kunna vara så att en gemensamberedning ersattes av att näringsminister Maud Olofsson gjorde en beredning med det så kallade inre kabinettet och statsminister Fredrik Reinfeldt och hoppade över finansdepartementet i den sista delen.
Borg svarade att regelverket är tydligt, en gemensamberedning kan inte ersättas.
– Låt mig understryka att ställningstagandet ska gemensamberedas, det kan inte ersättas av någon annan beredningsform.
Avslutningsvis fick Borg frågan om hur han anser att han och övriga regeringen hanterat affären.
– Min bedömning är att den här affären genomfördes på grunder utifrån att det var ett marknadsmässigt pris. Sedan fanns det en brist i beredningsprocessen och det rör ställningstagandet i ägarsamordningen.