Citatet kommer från Peje Emilsson, huvudägare till PR-byrån KREAB och Kunskapsskolan, som nu skall börja driva äldreboenden med guldkant.
Många oroar sig för hur det skall bli den sista tiden i livet. Peje Emilson är en av flera entreprenörer som vill göra affärer på att minska den oron. Efter framgångarna med Kunskapsskolan vill han nu bygga upp ett eget koncept för äldreboenden.
– Vi blir fler äldre, och fler som har resurser. Då tror jag att man med privata försäkringar och egna pengar måste kunna komplettera, säger han.
”Har letat i flera år”
Hittills finns konkreta projekt i tre kommuner runt Stockholm, Sollentuna, Upplands Väsby och Nacka. Han jobbar helst med borgerliga kommuner som fullt ut gillar alla tankar på valfrihet och vinstdrivande företag i välfärden.
Och det finns en partiskiljande linje i synen på om det ska vara möjligt att betala för extra vård utöver den offentligt finansierade.
– Det känns inte bra i magen, säger Lena Hallengren (S).
– Om man på boendena har extra som man kan välja till så är det möjligt redan i dag och det tycker jag skall kunna fortgå, säger Joakim Larsson (M).
Peje Emilsson visar SVT runt på Graninge stiftgård, en gammal herrgårdsliknande byggnad, med vidunderlig utsikt över Baggensfjärden, som han nu tar över för att göra om till äldreboende.
– Jag har letat i flera år efter rätt ställe, säger han. Detta är väl en fantastisk plats att sluta de sista dagarna på jorden.
Offentlig hemtjänst ska finnas
Huvudbyggnaden kommer att innehålla matsal och gemensamma ytor. Sedan skall han bygga ett hundratal lägenheter man köper eller hyr. Där bor man som pigg pensionär. Men området tillhandahåller all möjlighet till service, matsal och hemtjänst allteftersom man behöver mer hjälp.
Somliga har rätt till offentlig hemtjänst, alla kan köpa till mer om man vill. I mitten av området blir det en byggnad med omsorgsboende, för pensionärer med behov av dygnetrunt-service. Det boendet skall – precis som kommunala boenden – vara behovsprövat av kommunen, och finansieras främst med skattemedel.
Kan köpa till mer vård
Men överallt gäller att den som vill och har råd, kan köpa till mer och bättre vård och service. Och har man köpt lägenhet på området skall man veta att man får en plats på just detta omsorgsboende. I bästa fall kan det vara samma vårdpersonal som kommer.
På sikt hoppas han att hans företag kan bli lika stort och etablerat som hans andra välfärdsföretag Kunskapsskolan, som idag driver 50 skolor både i Sverige och utomlands.
– Grundtanken är att man skall fatta beslut om var och hur man vill leva sista delen av livet, medan man fortfarande är pigg.
”Satsar för lite pengar på vård”
I dag finns på enstaka ställen äldreboenden där vissa boende kommit in efter behovsprövning, men där andra kan köpa sig en plats, utan att kommunen ansett man har rätt till offentligt finansierad heltidsservice. Dessa platser kan kosta 40- 50 000 i månaden, ibland mer.
Peje Emilson är medveten om att hans koncept sticker i ögonen på dem som vill att allt inom äldrevården måste vara jämlikt.
– I dag satsar vi för lite pengar på vård. Det är för att vi har ett planekonomiskt system där politikerna bestämmer nivån. Fick folk välja själva skulle man lägga mer på vård, och mindre på prylar.
Vill ha äldrepeng
Peje Emilson har byggt upp många miljoner genom PR-byrån Kreab, som han nu satsar på äldreboende. Dessutom raggar han andra privata finansiärer. Han verkar övertygad om att fler och fler av morgondagens äldre kommer kräva och begära ännu mer av vården, och att det samtidigt inte kommer att gå att höja skatten för att pengarna skall räcka.
Själv tycker han man skulle ha en äldrepeng som liknar skolpengen. Där varje pensionär efter behovsprövning får en kommunal slant till hjälp, hemtjänst, eller till fullservice-boende. Men där det är enkelt och självklart att fylla på med egna pengar. Antingen genom privata vårdförsäkringar, eller om man har sparpengar kvar.
Men tror han inte att det sticker folk mer i ögonen att köpa sig bättre vård, än att köpa en större bil?
– Jo, av någon anledning, men jag tycker vi skall ha en bra och god vård som är lika för alla – och som skall vara skattefinansierad. Om sedan människor väljer att lägga sina slantar på ytterligare saker inom vårdområdet, så tycker jag de skall ha rätt att göra det.