Margit Silberstein Foto: Anders Mohlin SVT

Hård ton väntas i kvällens EU-debatt

Publicerad

Förutsättningarna finns för att kvällens EU-debatt ska bli lite mer oborstad och mindre politisk korrekt än andra politiska bataljer. Eftersom förhållningssättet till EU handlar om ideologi, som går under skinnet på kandidaterna. Och för att några av kandidaterna är ganska nykläckta som politiker, de är ganska mycket sig själva och har ännu inte anammat politikens lingo.

Den danska grisen har gjort entré i valrörelsen. Nu handlar det inte bara om grisens väl och ve och kuperade svansar. Den här gången är det på liv och död efter att människor blivit antibiotikaresistenta och avlidit som en följd därav. Orsaken anses vara att grisar i Danmark utfodras med antibiotika.

Folkpartiets Marit Paulsen, portalfigur för djurskydd, lär bli en av dem som kommer att pressas på hur hon ser på djurtransporter och ursprungsmärkning.

EU-valet 2014

I SVT:s program Toppkandidaterna dristade sig Marit Paulsen till att utfärda ett vallöfte. Hon lovade att om hon blir återinvald i EU-parlamentet ska hon se till att alla EU:s medlemsländer har samma stränga djurskyddslag som Sverige. Hur ska hon hålla löftet?

Frihandelsavtalet het fråga

Från djurskydd är det inte så långt till det kontroversiella handelsavtalet med USA. Miljöpartiet och Vänstern varnar för att ett avtal om handel med USA leder till att EU tvingas att ta in klordoppade kycklingar och amerikanskt kött, som är behandlat med tillväxthormoner.

Det ännu inte framförhandlade frihandelsavtalet är en av valrörelsens hetaste frågor där Miljöpartiet och Vänstern upprepar att ett avtal kan innebära att företag stämmer stater om villkoren för deras investeringar i värdlandet förändras.

Socialdemokraten Marita Ulvskog är också avvaktande. Hon är mer skeptisk än vad partikamraten Mikael Damberg gav uttryck för när han debatterade frihandelsavtalet i riksdagens EU-debatt.

Allianspartierna framhåller hellre fördelarna med ett handelsavtal. De hänvisar gärna till handelsminister Ewa Björling, som kommit fram till att Sveriges export till USA skulle öka med 17 procent med ett handelsavtal.

En inte så vågad gissning är att moderaten Gunnar Hökmark i debatten kommer att fälla kommentarer om att Vänsterpartiet och Miljöpartiet är emot frihandel överhuvudtaget.

Skiljelinje om bindande miljömål

I den ekonomiska politiken har socialdemokraten Marita Ulvskog och moderaten Gunnar Hökmark rykt ihop med en vokabulär som avviker från den traditionella.

Om nu inte Marita Ulvskog anser att ”djävla skithög” har blivit norm. Deras strid handlar om vilken ekonomisk politik som lett fram till EU:s finansiella kris och vad som tar Europa ur krisen. Ulvskog och Hökmark är klassisk höger och vänster när de råkar i luven på varandra om ekonomin. 

Klimat och miljö är högt rankade områden av väljarna.  Här går skiljelinjen mellan moderaten Gunnar Hökmark och kristdemokraten Lars Adaktusson på ena flanken och de övriga på den andra.

Majoriteten vill att EU ska ha tre olika bindande miljömål. Två av dem gäller energieffektivisering och hur stor andel energi som ska vara förnybar.

Hökmark och Adaktusson ställer bara upp på det tredje målet, att utsläppen av koldioxid ska minska med 40 procent 2030 jämfört med 1990.  Lars Adaktusson rundar den politiska korrektheten när han säger att bindande mål om förnybart och effektivisering kan hota jobben.

Schymans ande närvarande

Den fria rörligheten och fackliga förhållanden för EU-medborgare som kommer hit för att jobba väcker starka känslor och skär en skåra mellan blocken.

Socialdemokraterna vill ha det som kallas för socialt protokoll inskrivet i EU:s grundlag för att säkra villkoren för arbetstagarna. Det säger Allianspartierna nej till.

Sannolikt kommer Gudrun Schymans ande att sväva över debatten. Framgångarna för Fi har frammanat en nymornad iver att tala om feminism och jämställdhet.

Men frågor som föräldraförsäkring och kvotering till börsbolagens styrelser är de flesta partier eniga om att de hör hemma på nationell nivå.

Slutdebatten

Sändningen börjar klockan 20.00 i SVT.

18.30 sänds ett uppsnack på svt.se.

Debattdeltagare:

Lars Adaktusson (KD)

Kent Johansson (C)

Isabella Lövin (MP)

Marita Ulvskog (S)

Gunnar Hökmark (M)

Malin Björk (V)

Marit Paulsen (FP)

Christian Engström (PP)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-valet 2014

Mer i ämnet