SVT Pejl har i samband med tjänsten Pejl på kommun och landstingsvalen frågat 1.372 lokala partiorganisationer hur tillgången på kandidater har varit i deras distrikt. Mer än var fjärde tycker att antalet kandidater har varit otillräckligt.
Bland Sverigedemokraterna är det 50 procent som svarar att det varit svårt att hitta kandidater. SD sticker även ut eftersom en femtedel, 27 lokala organisationer, anger att anledningen är att människor är rädda för vilka konsekvenser ett engagemang i partiet ska få. Hot, trakasserier samt problem på jobbet och i relationer är några faktorer som lyfts fram.
– Alla partier som växer snabbt får svårt att rekrytera kandidater. Men man kan kan se att som SD-ledamot blir du utsatt för en större granskning. Det är inte legitimt, det är ett stigma, säger statsvetaren Ann-Cathrine Jungar.
Avgår efter rasistiska uttalanden
Bara under den senaste månaden har sex av SD:s kandidater hoppat av sina kommun- och riksdagskandidaturer, visar en genomgång som SVT har gjort.
Samtliga avhopp beror på rasistiska uttalanden som skett på nätet.
– SD har utarbetat en kommunikationsplan som de försöker få sina sympatisörer att agera efter. Men det är omöjligt för ett parti att ha koll på vad folk har gjort på webben i flera år. Det ligger inte heller i deras ideologi, det skulle skapa ett klimat av stort misstroende inom partiet, säger Ann-Cathrine Jungar.
Bäst tycks rekryteringen till kommunvalen ha gått för Socialdemokraterna, där endast 8 procent uppger att tillgången på kandidater varit ett problem. Även Feministiskt initiativ (13 procent) samt Vänsterpartiet och Centerpartiet (båda 22 procent) anser i stor utsträckning att tillgången har varit bra.
Saknar listor i många kommuner
En koll hos Valmyndigheten visar samtidigt att Sverigedemokratena saknar listor i nästan tio procent av landets kommuner, 27 kommuner. SD följs av Miljöpartiet (19 kommuner), Kristdemokraterna (18 kommuner) samt Vänsterpartiet (15 kommuner). Socialdemokraterna är enda riksdagspartiet som har listor i alla Sveriges 290 kommuner.
Sverigedemokraterna i Skövde har i dag tre mandat, men bara sex personer på valsedeln.
–Det är alldeles för få, säger Tobias Andersson, vice ordförande i SD Skövde.
Han tror att oron för en stigmatisering ibland är ett svepskäl från personer som inte vill ta politiska uppdrag ändå. Men han säger samtidigt att hans roll i partiet har inneburit en ökad hotbild. Han uppger att han har utsatts för spottloskor och glåpord vid tal på torget, och fått en cola hälld över sig när han blev igenkänd en kväll på stan.
Mer tid att hitta kandidater
Enligt den fria nomineringsrätten kan vem som vill lägga till namn på valsedeln, ända fram till valdagen. Många partier väljer att skydda sina listor genom att anmäla kandidater i förväg. Men för SD i Skövde innebär de blanka sedlarna mer tid att hitta kandidater på. Minst fyra personer har muntligt lovat att skriva upp sig på valdagen, säger Tobias Andersson.
Blanka listor kan vara en riskabel väg att gå, eftersom det innebär att personer utan koppling till partiet kan ta någon av SD:s platser i kommunfullmäktige. Så var det till exempel när moderaten Erik Arvidsson tog en plats i Borgholm efter valet 2010, och behöll den som politisk vilde.
SVT har även sökt Sverigedemokraterna centralt för en kommentar.
Antal kommuner där partierna saknar listor
Sverigedemokraterna 27
Miljöpartiet 19
Kristdemokraterna 18
Vänsterpartiet 15
Folkpartiet 8
Moderaterna 4
Centerpartiet 1
Andel partier med brist på kandidater
Socialdemokraterna 8 %
Feministiskt Initiativ 13 %
Vänsterpartiet 22 %
Centerpartiet 22 %
Miljöpartiet 28 %
Kristdemokraterna 30 %
Moderaterna 31 %
Folkpartiet 32 %
Sverigedemokraterna 50 %
Totalt 27 %