I februari 2009 köper statliga Vattenfall energibolaget Nuon för runt 90 miljarder kronor. Affären beskrivs som en drömaffär, men vad allmänheten inte får veta är att tjänstemän på näringsdepartementet varnat för att priset är på tok för högt och att affären kan minska Vattenfalls lönsamhet. Men affären godkänns ändå av dåvarande näringsminister Maud Olofsson (C).
Miljarder i förlorade intäkter
Förra året slår de här uppgifterna ner som en bomb, samtidigt står det klart att Vattenfall tvingats att göra nedskrivningar på över 30 miljarder kronor. Vattenfall kan därmed inte göra någon utdelning för 2013, vilket innebär miljardbelopp i förlorade intäkter till statskassan.
Affären beskrivs snart som statens sämsta affär någonsin och en granskning av regeringens ansvar inleds i riksdagens konstitutionsutskott.
Men när det blir dags för utfrågning vägrar den före detta näringsministern att komma till utfrågningarna. Hon säger att hon redan svarat på frågor och att det nu är svårt att minnas eftersom affären gjordes för flera år sedan. Fredrik Reinfeldt och Anders Borg hävdar samtidigt att de inget visste om mångmiljardaffären.
Knutson: Drabbar Olofsson
Men Maud Olofsson har tidigare sagt att hennes regeringskollegor visst varit informerade. I eftermiddag presenterar Konstitutionsutskottet sina slutsatser, om man då lyckats slå fast vem som talar sanning återstår att se. Klart är att åtminstone Maud Olofsson kommer att kritiseras, vilket SVT kunde avslöja i går.
Enligt SVT:s inrikespolitiske kommentator Mats Knutson kommer kritiken främst drabba Olofsson personligen.
– Hon har ju lämnat regeringen så det skulle inte påverka regeringen i stort. Men det är såklart negativt för Maud Olofsson själv och hennes eftermäle.
Vill kritisera statsministern
Det är dock oklart om fler ministrar kommer att kritiseras. Enligt uppgifter till SVT vill den rödgröna oppositionen kritisera även statsminister Fredrik Reinfeldt, men enligt Mats Knutson är det ytterst ovanligt att det egna partiet prickar sittande regeringsmedlemmar.
– Om kritik riktas mot Borg och Reinfeldt tror jag att de borgerliga kommer att reservera sig. När det handlar om stora politiska kontroversiella frågor i KU så är det ofta så att de egna partierna är väldigt obenägna att kritisera sina egna ministrar, säger Mats Knutson.
Kan påverka bilden av duglighet
Det är också ännu oklart om Maud Olofssons eget Centerparti kommer ställa sig bakom kritiken mot henne.
– Men det kommer vara svårt för Centerpartiet att undvika. I de utfrågningar som gjorts framgår det väldigt tydligt att man brusitit i hanteringen av den här affären på näringsdepartementet, och det är Maud Olofsson ytterst ansvarig för. Det är svårt att bortse från att det inte hanterades på ett korrekt sätt, även för Olofssons parti, säger Mats Knutson.
Hur stor betydelse kommer KU:s slutsatser få för regeringen?
– Jo men det kommer få betydelse. Både Anders Borg och Fredrik Reinfeldt har försökt att distansera sig så mycket möjligt från den här affären, visar det sig nu att de lyckats med det så blir skadorna begränsade. Nuon-affären kommer inte spela huvudrollen i valrörelsen, men den kan däremot påverka bilden av regeringsduglighet. Just regeringsdugligheten är den här regeringens starkaste kort, så att den bilden naggas i kanten är såklart inte bra för regeringen, säger Mats Knutson, inrikespolitisk kommentator.