Foto: Scanpix

Larmet: 600 läkare saknas

Uppdaterad
Publicerad

Landstingens vårdcentraler lider stor brist på läkare. Totalt saknar man över 600 läkare, och störst är behovet i glesbygden. Det här visar en kartläggning som SVT Nyheter har gjort.

Många vill ju komma till en och samma läkare på vårdcentralen, men det är inte alla förunnat runt om i landet. Men landstingens primärvårdssamordnare kämpar med att försöka fylla upp de vakanser som finns med fast läkarpersonal. En av dessa är Karin Torberger, som arbetar i Falun.

– Jag skulle vilja säga att vi har det här problemet i hela Dalarna. En del vårdcentraler har det något bättre, och några sämre. Men det är totalt sett ett stort bekymmer för oss alla, säger Karin Torberger till SVT Nyheter.

Fokus sjuk- och äldrevård – #dinröst

På landstingens vårdcentraler finns i dag närmare totalt 3.653 läkartjänster, men 613 av dessa tjänster är vakanta. En sjättedel av dessa tjänster har alltså ingen ordinarie läkare på plats. Men problemet är ojämnt över landet. I Stockholm, till exempel, är bara var tjugonde läkare på tillfälligt besök. Men i Dalarna, som tillhör de landsting där problemen är som störst, är så många som fyra av tio läkartjänster vakanta.

”Väldigt viktigt med kontinuitet”

Dessutom är de privata alternativen färre i glesbygden. När bara var tionde patient i Dalarna går till en privat vårdcentral, gör över hälften av stockholmarna just detta.

Allt som allt är detta en tuff verklighet för de som har till uppgift att ragga läkare till landstingens vårdcentraler ute i landet.

– Jag skulle önska, och jag hoppas verkligen att vi kan vända den här utvecklingen. För primärvården är det här med kontinuitet väldigt viktigt. Det är det som är basen för att vi ska kunna ge en vård av bra kvalitet och med patientsäkerhet. Och det innebär att patienterna får träffa samma läkare vid sina besök. Det är det som patienterna efterfrågar. Det är det man vill ha, säger Karin Torberger.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fokus sjuk- och äldrevård – #dinröst

Mer i ämnet