Olle Nygårds har skrivit boken Lobbymakt i EU, och han tycker att det är viktigt att väljarna kan lita på att det är politikerna själva som ligger bakom de artiklar de skriver.
Han skräder inte orden när det gäller att Folkpartiets Marit Paulsen och Vänsterpartiets Mikael Gustafsson har skrivit artiklar i The Parliament Magazine efter initiativ från PR-byrån DODS.
– Det vi ser nu är en praktskandal. De ska företräda sina väljare, men deras artiklar kommer in i tidningar via ljusskygga lobbyister. Det är svagt av politikerna att inte ha bättre koll på var deras texter hamnar, säger Olle Nygårds i Aktuellt.
Det ligger i politikernas ansvar att ta reda på var deras artiklar hamnar, menar Olle Nygårds.
– Lobbyismen är ständigt närvarande, och alla talar om det, nästan dagligen, säger han.
Men de har inte fått några pengar för det, och de har skrivit om sina hjärtefrågor. Så vad är problemet egentligen?
– Att de verkar ha så dålig koll på hur de används. Hur kan de utnyttjas av lobbyister nästa gång för att föra fram åsikter? Hur ska väljarna kunna veta om det är politikerna själva eller lobbyisterna som står bakom budskapet?
Pengar att tjäna
Det finns omkring 30.000 lobbyister i Bryssel och alla ska ha en lön.
Vem är det som betalar dem?
– Det är de som har pengar att tjäna på det. Stora multinationella företag. Att få in en lag i EU påverkar 500-600 miljoner människor, så det finns massor av pengar att tjäna, säger Olle Nygårds.
Vad kan man göra som väljare?
– Man ska gå och rösta ska rösta och föra fram sina krav. Men media måste också skärpa upp sig och granska vad som förekommer i Brysssel i kombinationen mellan lobbyister och politiker.