Sedan Piratpartiet fick drygt sju procent av rösterna och två mandat i EU-parlamentet i förra valet har partiet haft svårt att nå framgång i opinionen.
I riksdagsvalet 2010 blev det bara 0,65 procent av rösterna och partiet har sedan dess haft svårt att synas i opinionsmätningarna, detta trots den heta diskussion som följt på Edward Snowdens alla avslöjanden om övervakning och massavlyssning
– Riksdagspartierna har inte velat diskutera frågan. Regeringspartierna har själva fatta beslut om FRA-lagen och oppositionen har gjort ett väldigt blekt motstånd, säger Anna Troberg
1,3 procent i mätning
I en färsk opinionsmätning sade 1,3 procent av väljarna att de ska rösta på Piratpartiet i EU-valet den 25 maj. Det är långt från de 7,1 procent partiet fick i valet juni 2009, men ändå mer än vad partiet fick i en opinionsmätning i februari 2009. Då var siffran 0,3 procent.
Det märks ändå att det åtminstone just nu i dag är betydligt mindre tryck i partiets hjärtefrågor än för några år sedan.
I juni 2008 samlades flera tusen demonstranter utanför riksdagen för att protestera mot FRA-lagen. Tidigare i veckan var det några dussin som kommit till Sergels torg i Stockholm för att protestera mot övervakningssamhället.
”Kan bli svårt”
Magnus Blomgren, statsvetare på Umeå universitet, tror att det kan bli svårt för Piratpartiet att upprepa framgången från förra valet:
– Det viktiga för Piratpartiet är att få politisk motsättning kring de här frågorna, där andra partier står för något annat. Annars kan det bli svårt för dem, säger han.