Samir Abu Eid, hemma i Södertälje. Foto: SVT

Premiär för Samirs Sverige

Uppdaterad
Publicerad

I dag är det premiär för SVT:s nya valprogram Samirs Sverige.

Samir Abu Eid, SVT:s korrespondent i Mellanöstern, besöker tio svenska städer under två veckor, han börjar i hemstaden Södertälje.

I premiärprogrammet besöker Samir Abu Eid och fotografen Åke Wehrling lastbilstillverkaren Scania där Samirs pappa jobbade i nästan 30 år och där han själv har jobbat, första gången som sommarjobbare mellan ettan och tvåan för 24 år sedan.

Men det är först nu som Samir får prova på att åka i en lastbil vid fabriken:

Samirs Sverige

– Trots att jag har varit på Scania mycket har jag faktiskt aldrig åkt lastbil här så det ska bli kul att testa, säger han.

Besöker Borgs tennisplan

Samir ger sig också ut på stan i Södertälje och träffar väljare. Bland de han möter är bostäder och jobb den stora frågan. Dessutom träffar han statsvetaren Jenny Madestam som precis som Samir är uppväxt i Södertälje och som även nu bor i Södertälje – bara ett stenkast från tennisplanen där Björn Borg lade grunden för sin karriär.

– Det handlar om att jag tycker att det är väldigt viktigt att mina barn får växa upp i ett mångkulturellt samhälle. Och att jag försöker leva som jag lär, för mig är det väldigt viktigt att Sverige har en öppenhet mot olikheter.

Se hela programmet i toppen av artikeln.

#Samirssverige

Ni kan följa Samir Abu Eid i sociala medier på resan genom Sverige på #samirssverige – där kan ni även själva dela med er av det ni tycker.

Nya avsnitt publiceras klockan 15 på svt.se – varje vardag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Samirs Sverige

Mer i ämnet