Det sänkta bidaget ingick som en del i ett finansieringspaket på 9 miljarder som finansminister Anders Borg presenterade för en knapp månad sedan. Studenterna skulle få studiemedlen höjda med tusen kronor i månaden.
Haken var den att bidragsdelen skulle sänkas med 300 kronor.
– Nu vill vi göra en förbättring av studenternas situation och höja studielånen och bygga ut och förbättra kvaliteten i högskolan. Då är det också rimligt att vi håller igen lite grand på bidragsdelen, sade finansminister Anders Borg till SVT då åtgärden presenterades den 20 februari.
Starka reaktioner
Men reaktionerna på det sänkta studiebidraget har varit stark. Inte minst studenterna själva har protesterat på flera håll mot den här bidragsminskningen som skulle ge 800 miljoner kronor till statskassan.
Och idag meddelar statsministern att förslaget dras tillbaka. Och så här motiverar statsministern denna kovändning:
– Vi vill vara tydliga med vad som är viktigt för oss. Vi vill få fram skolsatsningarna. Vi vill ha en ansvarsfull finansiering krona för krona. Hur vi finansierar det är vi mer öppna för att diskutera, säger Fredrik Reinfeldt till SVT.
Annan finansiering
– När vi nu ser att det finns en oro har vi försökt hitta ett annat sätt att hitta finansieringen. Och bara med ett litet påslag på alkohol-, tobak- och fordonsskatten så kan vi klara hem finansieringen i alla fall.
– Samtidigt, vilket jag tycker är viktigt, kan vi meddela landets alla studenter att det blir en höjning av studiemedlen med en hel tusenlapp i månaden, säger Fredrik Reinfeldt vidare.
Men alltså, hur tänkte ni när ni lade fram det här förslaget om att studenter ska skuldsätta sig mer?
– Vår poäng var att studenterna skulle få det bättre, få ut mer.
Men förstod ni inte att folk skulle bli upprörda när ni drog bort 300 kronor från studiemedlet?
– Det viktiga var att vara tydlig med vad vi vill åstadkomma.
Var det inte en miss att komma med det här förslaget?
– Vi var tydliga med vad vi vill åstadkomma, och det är det som jag har berättat om här, svarar Fredrik Reinfeldt.