Foto: TT

Regeringen: Mer matte på högstadiet

Uppdaterad
Publicerad

En timme mer matte i veckan för högstadieelever. Det är regeringens nya medicin för att förbättra de sjunkande skolresultaten. 490 miljoner satsas nu på högstadieungdomarna, det kan SVT avslöja i dag.

– Det är det ämne som är det största skälet till att ungdomar inte har högskolebehörighet. Kunskaperna måste öka här, säger statsminister Fredrik Reinfeldt.

Ytterligare en timma matte

Mindre klasser, skärpta krav på friskolor och betyg från fjärde klass. Larmrapporter om att skolans resultat sjunker har fått utspelen om skolan att dugga tätt under den senaste tiden. I dag kan SVT rapportera om regeringens senaste satsning – nu i matematikundervisningen. Från och med hösten 2016 ska högstadieelever få ytterligare en mattetimma i veckan.

Val 2014

– Vi tror att mer undervisning i matte, tillsammans med det mattelyft vi gör för att lärare ska fortbilda sig kan rätta till kunskapsproblemen. Och då har vi redan förslagit mera matte för de tidigare årskullarna. Så – allt genomfört blir det en timma mer igenom hela grundskolan, säger Fredrik Reinfeldt.

Tveksamt enligt Socialdemokraterna

490 miljoner kronor ska årligen satsas på den extra mattetimmen. Men Socialdemokraterna tror inte att satsningen kommer kunna genomföras som det ser ut nu.

– Det är en god tanke men risken är att det bara blir en symbolhandling eftersom det redan nu är brist på lärare i matte och naturvetenskap. Vi ser också att högskolor och universitet lägger ner högstadielärarutbildningen i just de här inriktningarna, säger Ibrahim Baylan, socialdemokraternas skolpolitiska talesperson.

Men statsminister Fredrik Reinfeldt menar att det redan nu är satsningar på gång som gör att det kommer finnas lärare.

– Vi har också förslagit särskilda premier riktade till lärare som väljer matematik som ämnesfördjupning, samt att vi satsar på mattelyftet. Det här samlat kommer göra att vi kommer attrahera fler mattelärare, för det behövs, säger statsminister Fredrik Reinfeldt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014

Mer i ämnet